Londen ontkent dat Britse diplomaat is opgepakt in Iran

Archiefbeeld: de Britse ambassade in Teheran. 

Archiefbeeld: de Britse ambassade in Teheran. ©  AFP

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent woensdagavond dat een Britse ambassadeur in Iran is gearresteerd wegens spionage. De berichten in de Iraanse media daarover zijn “volledig onjuist”, luidt het.

Bron: BELGA

Het Iraanse persagentschap Fars en de staatstelevisie meldden woensdag dat de Iraanse Revolutionaire Garde, het ideologische leger, verschillende buitenlandse diplomaten had opgepakt wegens beschuldigingen van spionage. Onder de gearresteerden zou ook de Britse viceambassadeur voor Iran zijn.

Volgens berichten zou Giles Whitaker ervan beschuldigd zijn verboden zones in het land te betreden terwijl de Revolutionaire Garde ballistische rakettesten uitvoerde. Nog volgens de media zou de Brit zonder toelating bodemstalen hebben genomen van een verboden zone in de woestijn. 

“De inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde heeft diplomaten van buitenlandse ambassades geïdentificeerd die spioneerden in Iran”, meldde Fars, dat toevoegde dat een van hen, een Brit, het land werd uitgezet. Volgens de staatstelevisie werd de Brit dan weer uit “de zone” gezet waar hij werd opgepakt, in het centrum van Iran.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent. “Berichten over de arrestatie van een Britse diplomaat in Iran zijn volledig onjuist.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten