Vlaming verbruikt dit jaar 8 procent minder elektriciteit

 

 ©  BELGAIMAGE

Vlaamse gezinnen hebben in de eerste helft van dit jaar gemiddeld ruim 8 procent minder elektriciteit verbruikt dan vorig jaar. Dat zegt netbeheerder Fluvius. Een opvallend cijfer: de hoge stroomprijzen hebben ons duidelijk wakker geschud, schrijft Het laatste Nieuws donderdag .

Bron: BELGA

Dat we de gaskraan hadden dichtgedraaid sinds de oorlog in Oekraïne de prijzen deed exploderen, was bekend. Maar nu blijkt dat we ook zuiniger omspringen met de elektriciteitsschakelaar. Netbeheerder Fluvius heeft voor de eerste keer gegevens – geanonimiseerd – van 100.000 digitale elektriciteitsmeters vrijgegeven. In de eerste zes maanden van 2022 hebben die 100.000 gezinnen gemiddeld 8,4 procent minder stroom verbruikt ten opzichte van dezelfde periode in 2021. 

Dat geldt zowel voor Vlamingen met als zonder zonnepanelen, en de daling was merkbaar in dal- en piekuren. Ze komt ook voor in alle Vlaamse provincies. 

Het is nochtans moeilijker om op elektriciteit te besparen dan op gas, waar je bijvoorbeeld de thermostaat gewoon wat lager kan zetten, schrijft Het Laatste Nieuws. “Waarschijnlijk kiezen mensen nu voor ledlampen, of zetten ze de temperatuur van de boiler wat lager”, zegt Björn Verdoodt van Fluvius. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten