Vlaanderen gaf vorig jaar 7 miljard subsidies, Open VLD wil subsidiestop

 ©  Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De Vlaamse regering gaf vorig jaar 7,24 miljard euro subsidies aan bedrijven en verenigingen. Dat blijkt uit cijfers die Maurits Vande Reyde (Open VLD) opvroeg. Hij pleit voor een subsidiestop.

Bron: BELGA

Bij het cijfer van 7,24 miljard werd de coronasteun niet meegerekend. Het gaat om een stijging met 5,34 procent tegenover een jaar eerder.

Bedrijven kregen 4,68 miljard euro subsidies. De dienstenchequebedrijven waren met 1,55 miljard euro de grote slokop.

De subsidies aan vzw’s bedroegen 2,56 miljard euro. Het grootste deel daarvan ging naar welzijnsverenigingen (65,29 procent). Het aandeel van cultuur, jeugd, sport en media bedroeg slechts 6,53 procent.

“Niet alle subsidies zijn slecht. Sommige hebben een belangrijke rol, zoals innovatiesteun of zorg”, zegt Vande Reyde. “Maar het blijft een enorm inefficiënt systeem. Er gaan te veel subsidies naar nutteloze zaken, zoals afgelaste festivals, religie en bedenkelijke opleidingen. De budgetten zijn bovendien enorm versnipperd. Niemand kan daardoor nagaan of ze efficiënt ingezet worden om de beoogde doelstellingen te bereiken.”

Vande Reyde pleit ervoor om af te stappen van het automatisch verlengen van subsidies. Hij denkt aan de invoering van zogenaamde spending reviews, waarbij subsidies enkel nog toegekend worden wanneer wetenschappelijk aangetoond kan worden dat ze het beoogde effect bereiken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten