Drie op tien Nederlanders tankt in buitenland vanwege de prijs

Archiefbeeld — © katrijn van giel
Nederlanders in de grensprovincies hebben de afgelopen maand in groten getale in het buitenland getankt om goedkoper uit te zijn. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Vooral in Limburg tankten mensen massaal over de grens vanwege de prijs.
Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen. Omdat de prijzen in België en Duitsland gemiddeld lager liggen, is het aantrekkelijk om over de grens te tanken. Kieskompas legde tussen 15 en 23 juni aan meer dan 3.000 Nederlanders de vraag voor of zij dat ook daadwerkelijk gedaan hadden. Het gaat daarbij om een representatieve groep mensen uit een huishouden met een benzine- of dieselauto.
Vooral in de grensprovincies hebben mensen naar eigen zeggen vanwege de prijs in het buitenland getankt. Met name onder Limburgers is dit gebruikelijk: bijna driekwart van hen zocht afgelopen maand een pomp in het buitenland op. Ook inwoners van het aan België grenzende Noord-Brabant (46 procent) en Zeeland (43 procent) tankten relatief vaak over de grens.
In provincies die niet aan de grens liggen, is het aandeel autobezitters dat in onze buurlanden heeft getankt beduidend lager. Toch geeft dan nog zo’n 10 procent van de automobilisten in Noord-Holland en Flevoland, en zo’n 5 procent van de Friezen aan dat ze de grens over zijn gegaan om tankkosten te besparen.
Op 1 juni voerde de Duitse overheid fikse belastingverlagingen door op benzine en diesel, waardoor tanken over de grens voor Nederlanders ineens nog een stuk goedkoper werd. Dat leidde tot files aan de pomp net over de grens.
In Nederland liepen de brandstofprijzen vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne fors op. Een liter benzine kostte begin maart aan de pomp ongeveer 2,50 euro. Een accijnsverlaging zorgde vanaf 1 april tijdelijk voor lagere prijzen, maar sinds juni ligt de prijs voor een liter benzine bij pompstations opnieuw rond de 2,40 euro. Dat is nog een stuk hoger dan in België en Duitsland wordt betaald.
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Union schiet zich in Glasgow in eigen voet en moet zich tevreden stellen met groepsfase Europa League
Boeren die vaart komen ‘leegpompen’ reageren op ongenoegen: “Jullie mogen sproeien, maar onze gewassen verschrompelen”
Olivia Trappeniers had sterke band met Olivia Newton-John: “Een man dacht dat ik haar dochter was, ze heeft hem nooit verbeterd”
Dertig minuten lang slakken over je gezicht laten kruipen: deze gezichtsbehandeling is alleen voor durvers
Wat riskeert Trump door huiszoeking FBI? En welke onderzoeken lopen nog?