Eerste plaatsverbod opgelegd: amokmaker mag zich een maand lang niet laten zien in Gentse Blaarmeersen

Het was de jongste weken af en toe onrustig op de Blaarmeersen. (archiefbeeld) ©  David Van Hecke

Gent -

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft voor het eerst een plaatsverbod opgelegd voor een bezoeker van de Blaarmeersen. De amokmaker mag zich de komende maand niet laten zien op het terrein, op straffe van een boete van 350 euro.

Max Dedulle

Volgens de burgemeester heeft de persoon in kwestie, iemand van buiten Gent, zich “meermaals manifest misdragen” op de Blaarmeersen. “De betrokkene wordt gezien als een actieve deelnemer en aanstoker van vechtpartijen op verschillende momenten”, zegt De Clercq. “Hierbij was sprake van geweld tegen politiemensen en sfeerbeheerders. Dat tolereren we niet.”

Het plaatsverbod houdt in dat de persoon zich van 4 juli tot en met 3 augustus niet mag vertonen op de gehele site van de Blaarmeersen. Als de amokmaker er toch wordt gezien, wordt hij of zij ‘verwijderd’ door de politie en volgt een boete van 350 euro. In dat geval kan het plaatsverbod ook worden verlengd. “Dit staat los van eventuele verdere gerechtelijke stappen tegen de betrokkene”, zegt De Clercq. (lees verder onder de foto)

In het weekend van 18 juni werden de Blaarmeersen overspoeld. ©  David Van Hecke

Nieuwe middelen

De afgelopen weken werd het op de Blaarmeersen meermaals onrustig op zonnige dagen. Vooral in het warme weekend van 18 juni kwam het tot een overrompeling en raakten de gemoederen verhit. Een filmpje waarbij een karper uit de zwemvijver in de lucht werd gegooid, werd gretig gedeeld op sociale media.

LEES OOK. VIDEO. Jongeren sleuren grote vis uit het water in Blaarmeersen, politie maakt pv op voor dierenmishandeling

Het plaatsverbod is een van de nieuwe middelen die de politie en de Gentse burgemeester inzetten om de rust te bewaren, na de hekken, de identiteitscontroles en het opwachten van treinen uit Brussel. Er komen deze zomer ook veiligheidscamera’s en er is een maximale capaciteit ingevoerd van 4.500 bezoekers.

Eerder in de Overpoort

De burgemeester spreekt het plaatsverbod persoonlijk uit, op basis van dossiers die de politie opstelt. Om iemand de maatregel te kunnen opleggen, is immers bewijs nodig dat die persoon ‘zeer zwaar’ of ‘herhaaldelijk’ de openbare veiligheid heeft verstoord.

LEES OOK. Nadat het alweer fout loopt in Blaarmeersen: welke remedie werkt nog?

Het is het eerste plaatsverbod voor de Blaarmeersen, maar de maatregel werd in Gent al eerder opgelegd. In september vorig jaar mocht iemand een maand lang de Overpoort niet in nadat hij relletjes had gestart en naar agenten had gespuwd. Hetzelfde gebeurde in maart van dit jaar: toen kregen twee vechtersbazen van buiten Gent een tijdelijk Overpoort-verbod.

LEES OOK. “Ze kwamen om te werken, niet om te vechten”: ophef na nieuw incident met Brusselse jongeren onderweg naar Blaarmeersen

LEES OOK.Groen licht voor extra veiligheidscamera’s op de Blaarmeersen: “Om het overzicht te kunnen houden”

Aangeboden door onze partners