Nieuw-Zeeland start met ‘s werelds grootste uitroeiing ooit van wilde roofdieren

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Nieuw-Zeeland komt met een ambitieus plan van 2,8 miljoen dollar om roofdieren op Rakiura eiland uit te roeien. Onder andere buidelratten, verwilderde katten en egels zullen moeten verdwijnen om de ecosystemen van het eiland te beschermen.

lto

Rakiura ligt voor de kust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is zo’n 180.000 hectare groot met een permanente bevolking van slechts 400 mensen maar het populaire eiland wordt jaarlijks wel door zo’n 45.000 toeristen bezocht.

Het eiland beschikt over nationale parken met kenmerkende ecosystemen, belangrijke duinen en zoetwatersystemen die tevens de thuisbasis vormen van veel kwetsbare inheemse soorten, waaronder inheemse vogels, gekko’s en vleermuizen.

Maar door de verschillende roofdieren werd de kwetsbare fauna en flora aangetast, waaronder ook de kiwi en de kākāpō, de zwaarste en enige wandelende papegaai ter wereld.

Met het project van 2,8 miljoen dollar zullen de roofdieren niet alleen uitgeroeid worden maar zal er ook getracht worden te begrijpen hoe de dieren zich zo gemakkelijk hebben kunnen verspreiden en hoe ze best bestreden kunnen worden.

Kiwi uit Nieuw-Zeeland 

Kiwi uit Nieuw-Zeeland ©  Shutterstock

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten