EMA mikt op september om aangepaste coronavaccins groen licht te geven

 

 ©  BELGA

Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag meegedeeld de aangepaste coronavaccins in september groen licht te willen geven. Dat zou dan net wel of net niet op tijd zijn voor de nieuwe vaccinatiecampagne in België, die in september wordt uitgerold.

Bron: BELGA

Midden juni kondigde het EMA aan een ‘rolling review’, zeg maar een lopende evaluatie, te hebben opgestart van het aangepaste coronavaccin van Pfizer/BioNTech en van dat van Moderna. Het vaccin van Pfizer/BioNTech is specifiek gericht op de omikron(sub)variant(en), terwijl het in het geval van Moderna om een zogenaamd bivalent vaccin gaat. Dat vaccin is zowel werkzaam tegen de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

LEES OOK. Zijn vaccins aangepast, keert coronapas terug en wie komt wanneer aan de beurt? Dit moet je weten over nieuwe vaccinatiecampagne

Uit voorlopige gegevens concludeert het EMA dat de aangepaste mRNA-vaccins de bescherming verhogen en verlengen. Bivalente vaccins, zoals dat van Moderna, zouden nog net iets beter scoren. Tegen september wil het EMA de eerste aangepaste coronavaccins groen licht geven.

Voor de toekomst speelt het Europese Geneesmiddelagentschap met het idee om coronavaccins te behandelen zoals het geval is met de jaarlijkse griepvaccins. Daarvoor zou dan niet telkens een tijdrovend klinisch onderzoek moeten gebeuren.

Ons land wil vanaf september met een nieuwe ‘herfstcampagne’ beginnen. Het is nog onduidelijk of dat met de huidige, dan wel met de nieuwe vaccins zal gebeuren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten