Dronebeelden tonen schade aan dak historische Stadscampus na verwoestende brand

 © Robin Fasseur

Een hevige brand woedde woensdag in een historisch universiteitsgebouw van de Universiteit Antwerpen. De brand ontstond omstreeks 14.30 uur in het dak van de Stadscampus maar de brandweer kreeg de vlammen pas om 3 uur ’s nachts onder controle. De hoofdaannemer tast nog in het duister over hoe de brand is kunnen ontstaan. “Het ziet er echt catastrofaal uit”, aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever toen duidelijk werd dat de schade enorm zou zijn. Een drone filmde de omvang van die verwoesting een dag nadat de brand ontstond.

LEES OOK. Brand in historisch universiteitsgebouw in Antwerpen eindelijk geblust, schade is ‘catastrofaal’: “Die vleugel is onherroepelijk verloren”

De renovatiewerken aan het dak van de Stadscampus worden uitgevoerd door een gespecialiseerd dakwerkersbedrijf uit Ninove met al meer dan 200 jaar ervaring. Het eerste deel van de werken, het vervangen van de natuurleien op het schuine dak van blok B, lag al enkele weken stil. Een onderaanneming van het bedrijf nam de roofingwerken op het platte dak voor hun rekening.

(Lees verder onder de foto)

 

“Wij waren woensdag zelf niet aan het werk op de werf, maar mijn werfleider was wel aanwezig. Volgens mijn informatie waren de roofingwerken van de onderaannemer al een uur afgerond toen de brand is uitgebroken”, zegt de zaakvoerder, die als hoofdaannemer de vernieuwing van het dak overziet. “De oorzaak van de brand is dan ook nog steeds onduidelijk, ook een kortsluiting behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Het onderzoek van het parket zal meer duidelijkheid moeten verschaffen.”

 

De zaakvoerder was donderdag zelf aanwezig in Antwerpen om samen met enkele werknemers de werf verder te beveiligen. “Als hoofdaannemer is het onze verantwoordelijkheid om alles af te ronden en loshangende zaken op de werf af te schermen. We zorgen er ook voor dat het stilstaande bluswater zo goed mogelijk wordt opgeruimd”, zegt hij.

De materiële schade aan de Stadscampus is natuurlijk enorm. “Maar het allerbelangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt”, stelt hij. “Een van de dakwerkers werd woensdag naar het ziekenhuis gebracht, niet omdat hij brandwonden had opgelopen maar door CO-intoxicatie. De man heeft het ziekenhuis intussen mogen verlaten”, aldus de man.

(jtp, pjv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten