Zeldzame ontmoeting tussen Abbas en Gantz over bezoek van Biden aan Midden-Oosten

Abbas. ©  AP

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben elkaar, zes maanden na hun ontmoeting in Israël, ontmoet om het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan de regio voor te bereiden. Dat melden de Israëlische autoriteiten vrijdag.

Bron: BELGA

De zeldzame bijeenkomst, die donderdagavond plaatsvond, werd gehouden ter gelegenheid van de islamitische feestdag van het Offerfeest en “om de civiele en militaire coördinatie te bespreken in de aanloop naar het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden”, zei het kabinet van Gantz in een korte verklaring.

“De ontmoeting was positief. De partijen bespraken de veiligheids- en civiele uitdagingen in de regio (...) en kwamen overeen hun veiligheidscoördinatie voort te zetten en acties te vermijden die instabiliteit zouden kunnen veroorzaken”, voegde het kabinet van Gantz eraan toe.

Mahmoud Abbas van zijn kant benadrukte “het belang van het creëren van een politieke horizon” tussen Israëli’s en Palestijnen en “de noodzaak om een positieve sfeer te creëren voor het bezoek van president Biden”, aldus het officiële Palestijnse agentschap Wafa.

Israël, Jordaanoever en Saudi-Arabië

Biden zal naar verwachting van 13 tot 15 juli een bezoek brengen aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij gesprekken zal voeren met de nieuwe Israëlische premier Yair Lapid en de Palestijnse president Mahmoud Abbas, alvorens door te reizen naar Saudi-Arabië.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten