Dit weten we al over de schutter die de Japanse oud-premier Shinzo Abe doodschoot

De man wordt meteen gevat door omstanders en politie. ©  via reuters

De schutter die de Japanse oud-premier Shinzo Abe doodschoot, is een 41-jarige werkloze. Hij schoot de premier dood uit onvrede. Hij knutselde zelf een wapen in elkaar, zeggen Japanse media.

Dario Van Fleteren

Op videobeelden is te zien hoe een man Abe van dichtbij neerschiet. Daarna vormt er zich heel wat rook. De man wordt meteen gevat door omstanders en politie. Op de grond ligt een tweecilinderig object, ingepakt in zwart plastic. Japanse media schrijven dat het om een zelfgemaakt geweer gaat. In het veilige Japan zijn de wapenwetten namelijk erg streng en is privébezit van wapens erg ongewoon.

LEES OOK. Japanse ex-premier Shinzo Abe overleden na aanslag door “ontevreden oud-militair” tijdens toespraak

De man die is opgepakt is een 41-jarige werkloze, Tetsuya Yamagami. Hij bekende al snel na de feiten dat hij de dader was.

Over de man zelf is verder niet erg veel bekend. Hij zou tegen de politie hebben verklaard dat zijn actie op politieke motieven stoelt. “Ik ben misnoegd over hem en wilde hem doden.” Japanse media schrijven dat het gaat om een oud-militair die tot 2005 lid was van de marine. Hij zou in de buurt wonen waar het schietincident plaatsvond. “De verdachte verklaarde dat hij wrok koesterde tegen een bepaalde organisatie en bekende dat hij de misdaad pleegde omdat hij geloofde dat voormalig premier Abe banden had (met die organisatie)”, aldus nog een verantwoordelijke aan de pers.

Tijdens campagnetoespraak

De aanslag gebeurde in aanloop van de parlementsverkiezingen van zondag. De oud-premier werd neergeschoten toen hij een campagnetoespraak hield op een openbare bijeenkomst in de stad Nara. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, daar is hij overleden. Volgens aanwezige journalisten waren er bij het incident twee schoten te horen. Shinzo Abe zou geraakt zijn in zijn nek en in de linkerkant van zijn rug.

“Het is een barbaarse daad in volle verkiezingscampagne die de basis vormt van de democratie, en het is absoluut onvergeeflijk”, zegt huidig premier Fumio Kishida, een partijgenoot van Shinzo Abe.

LEES OOK. Hij was geliefd en zat achter geheime deal met Noord-Korea, maar er was die ene valse noot: portret van Abe Shinzo

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten