Reddend zwemmen   Wereldspelen in Birmingham (VS)

Leuvense Reddingsclub levert helft van Belgische delegatie: “Onze grootste hoop ligt bij de aflossingswedstrijden”

Trainer Georges Volders met Bo Van de Plas, Sofie Boogaerts en Maarten Van Laethem. © Vel

De Amerikaanse stad Birmingham in Alabama is tot 17 juli het toneel van de elfde editie van de wereldspelen voor niet olympische sporten. De Leuvense Reddingsclub zorgt er voor de helft van de Belgische delegatie in het reddend zwemmen.

Sofie Boogaerts (27), Stefanie Lindekens (25), Bo Van de Plas (20) en Joni Ceusters (25) zijn allen lid van de Leuvense Reddingsclub (LERC). Ook clubcoach Georges Volders gaat mee als assistent-coach van het Belgische team. Jeroen Lecoutere (35) is aangesloten bij Leuven Aquatics (Laqua) en ten slotte is er nog Assenaar Maarten Van Laethem (23) die ook regelmatig mee komt trainen met LERC.

Sofie Boogaerts, voor wie het al de derde wereldspelen zijn, heeft de meeste ervaring. In 2017 won ze er zelfs goud met de aflossingsploeg waarvan ook de Boutersemse kleuterjuf in opleiding Stefanie Lindekens deel uitmaakte. Lindekens, Lecoutere en Joni Ceusters, de man die bekend werd van de televisieserie Kamp Waes, zijn voor de tweede keer geselecteerd voor de World Games. Maar allemaal hebben ze al een stevig internationaal palmares met titels of medailles op Europese en/of wereldkampioenschappen.

Dromen van medaille

“Onze grootste hoop ligt bij de aflossingswedstrijden en dan vooral de 4x25 meter popaflossing”, zegt Hilde Van Grieken, directeur van de Vlaamse Reddingsfederatie. “Het vrouwenteam mikt voluit op een medaille en de mannen hebben als ambitie een plaats bij de top vijf. Life saving staat zondag en maandag gepland.”

Naast popzwemmen of Manikin Relay zijn de Leuvense atleten ook geselecteerd voor de 4x50 meter Medley en Obstacle aflossingen. Bo Van de Plas is de enige die aan individuele nummers deelneemt. Ze begon in het waterballet, maar schakelde na een blessure vijf jaar geleden over naar haar nieuwe sport. Daarin maakte ze snel opgang en is ze nu aan haar vierde jaar toe bij de nationale ploeg.

Zowel in de 100 meter popzwemmen als in de 200 meter Superlifesaver, een combinatie van meerdere disciplines, mikt ze op een top vijf, maar stiekem durft Bo zelfs van de medaille te dromen. (rml)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten