Bondscoach Ives Serneels kan voor eerste EK-wedstrijd van de Red Flames rekenen op volledig fitte kern

 ©  BELGA

Bondscoach Ives Serneels kan zondag tegen IJsland op een zo goed als volledig fitte kern rekenen. Verdediger Laura Deloose kwam aan in Engeland met nog wat last aan de enkel, maar heeft intussen twee volledige trainingen afgewerkt. “Ze heeft geen reactie gehad, dus normaal blijven de 23 speelsters die in de definitieve selectie zaten ook dezelfde.”

Valerie Van Avermaet

Feli Delacauw had vrijdag wel wat last van stijfheid en verliet na een halfuur de tactische training om binnen verder te werken. “Maar ze heeft een fantastische voorbereiding gehad. Uit haar waarden bleek dat zij vrijdag beter even rust nam. Feli is vandaag niet honderd procent, zondag absoluut wel”, suste Serneels. Op de tactische training van zo’n anderhalf uur zaterdagochtend tekende opnieuw iedereen present.

De wedstrijd tegen IJsland (FIFA-17) zondag om 18u00 Belgische tijd is de eerste van de Red Flames in groep D. Op papier de ‘makkelijkste’ tegenstander voor de Flames en dus zullen ze moeten winnen om hun ambities op de tweede ronde gaaf te houden. “Maar voor mij is deze wedstrijd niet doorslaggevend”, zegt bondscoach Ives Serneels. “Herinner je in 2017 onze eerste wedstrijd tegen Denemarken. We verloren die en bleven uiteindelijk tot het einde in de race.”

Over de tactiek tegen IJsland wilde Serneels dan weer nog niet te veel lossen: “Het is een stugge ploeg en een team dat op het veld ook altijd echt een team is. Er zijn speelsters met specifieke kwaliteiten, maar er lopen ook speelsters tussen die we moeten aankunnen. Ik vrees dat we geduldig zullen moeten zijn.”

In tegenstelling tot heel wat andere landen kozen de Red Flames ervoor om hun laatste training voor de wedstrijd niet in het stadion van de match af te werken, maar wel in hun basecamp. “In Wigan konden we trainen zolang we wilden vanochtend. We hoefden bovendien geen lange busrit te maken en hadden zo geen hectische dag net voor de wedstrijd. Ons stresslevel is zo nog altijd oké. Vanavond gaan we nog eens met de groep samenzitten, terwijl we morgen zullen kijken hoe iedereen er individueel mee omgaat”, legde Serneels uit.

Ook kapitein Tessa Wullaert sprak de pers toe een dag voor de eerste EK-wedstrijd van de Red Flames. “We zijn ongeduldig. We hebben intussen al veel wedstrijden op televisie gezien en willen er nu ook graag zelf aan beginnen.”

 ©  BELGA

Wullaert kent dankzij haar jaren bij Manchester City het veld waarop zondag gespeeld wordt goed, al hecht ze daar zelf niet zoveel belang aan. “Ja, het is leuk om hier te spelen, want ik ken het hier. Maar verder verandert dat niets voor mij.”

Ook Sara Bjork Gunnarsdottir, de IJslandse kapitein, kent Wullaert goed van haar jaren bij Wolfsburg. “Ze is heel sympathiek, maar niet op het veld”, glimlachte Wullaert. “Ze loopt echt overal en is een stevige speelster.” De Flames zijn dan ook op hun hoede. “De stilstaande fases zullen cruciaal zijn”, denkt Wullaert. “De IJslanders zijn immers sterk in de duels, maar we hebben ons daar goed op voorbereid en hebben zelf ook veel grote speelsters. Verder gaan we proberen om veel uit het duel te spelen en om vooruit te spelen zodat we door hun organisatie kunnen voetballen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt