Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries op extra zitting

 ©  AP

Bij de rechtbank in Amsterdam vindt maandag/vandaag een extra zitting plaats in de strafzaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. De rechtbank heropent het onderzoek, omdat er vorige week nieuwe stukken zijn ingestuurd door het Openbaar Ministerie.

jvhBron: BELGA

De Vries werd op 6 juli 2021 in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later. Delano G. en Kamil E. werden kort na de aanslag opgepakt. Tegen hen is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Na afronding van het proces heeft de rechtbank het onderzoek op 15 juni gesloten. 

Heropening is nodig, meldde de rechtbank vorige week, om kennis te nemen van de nieuwe stukken. Het OM en de advocaten van de beide verdachten kunnen maandag tijdens de extra zitting reageren. De uitspraak in de zaak stond gepland op 14 juli. Er zal dan wel een zitting zijn, maar of de rechtbank ook vonnis toewijst, is nog niet duidelijk.

Over de inhoud van de nieuwe stukken is niets bekendgemaakt. Het Parool meldde dinsdag dat justitie beschikt over verklaringen van een getuige die de vermoedelijke uitvoerders van de moord in verband brengt met Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Tegen Taghi is, vanwege zijn volgens justitie leidende rol in een reeks moordzaken, in dat proces levenslang geëist. De Vries was adviseur van de kroongetuige in Marengo, Nabil B. In 2018 werd de broer van B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Vorige week werd bekend dat er drie nieuwe verdachten zijn aangehouden in het grootscheepse rechercheonderzoek naar de moord op De Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd. Daarnaast zijn - op Curaçao en in Spanje - twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video’s zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten