Componist James Bond-deuntje Monty Norman (94) overleden

 ©  Reuters

Monty Norman, de componist die het beroemde deuntje van de James Bond-filmreeks maakte, is overleden. Dat heeft zijn familie maandag bevestigd aan de BBC. De Britse zanger en componist werd 94 jaar.

Bron: BELGA

Norman schreef de muziek voor de eerste Bond-film, “Dr. No” (1962), waar ook het hoofdthema in te horen was. Sindsdien zat het deuntje in vrijwel elke James Bond-film. Het lied werd veelvuldig gebruikt in de zogeheten ‘gunbarrel sequence’ aan het begin van de films, waarin Bond te zien is vanuit de loop van een geweer. De geheimagent draait zich daarin om en schiet recht op de camera.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder werd ook zijn landgenoot John Barry gezien als de maker van het hoofdthema van de Bond-films. De makers hadden Barry gevraagd om de versie die Norman had geschreven flink te herzien. Barry beweerde later dat hij alleen de originele componist is. Norman won in 2001 echter een rechtszaak tegen The Sunday Times over een artikel waarin werd geclaimd dat Barry de componist van het deuntje was.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten