Corona-alarm bij ploeg Pogacar: gele trui telt nog maar vijf ploegmakkers na nieuwe besmetting, licht positieve Majka mag wel blijven

Corona-alarm bij UAE Emirates, de ploeg van gele trui Tadej Pogacar. George Bennett testte dinsdagochtend positief op corona en moest de Tour verlaten. Ook ploegmakker Rafal Majka legde een positieve test af, maar door de kleine hoeveelheid aangetroffen virusdeeltjes mocht de Pool wel van start gaan. Pogacar telt zo momenteel nog maar vijf ploegmakkers.

Hugo Coorevits en Maarten Vanhoof

“Maandagnacht vertoonde George Bennett enkele symptomen van corona”, deelde ploegarts Adrian Rotunno mee. “Volgens de protocollen werd hij daarna getest op COVID-19. Dat leverde een positief resultaat op, waardoor hij vandaag niet meer van start gaat.”

Later kwam UAE ook met een update over Rafal Majka, nog een klimknecht van Pogacar. “Rafael Majka testte vanmorgen positief. Hij heeft geen symptomen en zijn pcr-test bracht een heel klein deel virusdeeltjes aan het licht, vergelijkbaar met Bob Jungels eerder deze race (Jungels testte licht positief voor de start van de Tour, red.).

LEES OOK. Positief testen en toch blijven rijden? Het kan en het mag. En wel hierom

In tegenstelling tot Bennett, die dinsdag niet meer van start is gegaan in de tiende etappe, zet Majka zijn weg dus wel verder. “Volgens het protocol hebben we de positieve test vanmorgen gemeld aan het medische team van de UCI, dat Rafal vlak voor het vertrek van de race toestemming heeft gegeven om aan de start te verschijnen. We zijn ons bewust van Rafals ziektebeeld en houden zijn situatie nauwlettend in de gaten”, aldus UAE.

Mocht de 32-jarige Majka de Tour later toch moeten verlaten, zou dat een zware klap voor Pogacar zijn: de Pool is in deze Tour bergop de sterkste luitenant van de geletruidrager. UAE Emirates heeft nu alleszins nog slechts zes renners in deze Tour, want eerder moest ook Vegard Sake Laengen de strijd staken na een positieve coronatest.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Durbridge positief

Eerder vandaag raakte ook bekend dat Luke Durbridge positief heeft getest op corona. De Australiër van Team BikeExchange-Jayco heeft milde symptomen, maar moet dus ook de Tour verlaten. Durbridge stond na negen ritten in de Tour 90ste in het algemeen klassement, op 52:22 van geletruidrager Tadej Pogacar. Hij was bezig aan zijn achtste Tour.

 ©  BELGA

Het uitvallen van zowel Bennett als Durbridge komt een dag na het bericht van de UCI dat op de rustdag alle renners een negatief testresultaat op COVID-19 kregen. Het hele Tourpeloton werd zondag na de rit naar Châtel les portes du Soleil onderworpen aan een coronatest. Die tests hadden geen positieve resultaten naar voren gebracht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten