Rode Kruis zamelde meer dan 44 miljoen euro in voor slachtoffers van overstromingen

 ©  Marc Gysens

Croix-Rouge de Belgique heeft 44,2 miljoen euro aan giften ingezameld voor de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. Dinsdag maakte het Franstalige Rode Kruis, enkele dagen voor de eerste verjaardag van de overstromingen, een tussentijdse balans op van de acties die ze met dit bedrag heeft ondernomen.

Bron: BELGA

Zes miljoen euro werd gebruikt voor de nodige eerste hulp en psychologische bijstand. Zo werden in Wallonië 22 opvangpunten ingericht. 

Sinds juli 2021 werden ook 1,4 miljoen maaltijden verdeeld, goed voor een bedrag van 4,7 miljoen euro. Iets meer dan 3 miljoen euro ging naar de opvangcentra, die 500 mensen opvingen, goed voor 37.000 overnachtingen. Er werd ook materiële hulp aangeboden om de terugkeer naar huis te faciliteren. 

LEES OOK. Een toeristische trekpleister tot de overstromingen kwamen, nu is het kuuroord bijna verlaten: “Ik heb gehuild tot ik geen tranen meer had” (+)

Ook kregen 6.700 huishoudens een financiële steun van 900 euro, voor een totaalbedrag van bijna 6 miljoen euro, zegt Christian De Coster, verantwoordelijke voor de cel overstromingen bij Croix-Rouge de Belgique. 

Het Rode Kruis werkte ook samen met de meest getroffen gemeenten en kende een bedrag van 14,3 miljoen euro toe om lokale projecten te financieren. 104 scholen kregen hulp voor een totaalbedrag van 2,4 miljoen euro en 750.000 euro werd geïnvesteerd in voorbereidingen op de wintermaanden. Zo werden tenten van het Rode Kruis vervangen door containers.

Energierekeningen

“Alle giften zullen worden gebruikt om de getroffen mensen te helpen. We waren gedurende acht maanden aanwezig op het terrein, tot de sluiting van het crisiscentrum op 31 maart, maar we zijn nog steeds actief en dat blijft zo tot ten minste juli 2023”, aldus gedelegeerd bestuurder van Croix-Rouge de Belgique, Pierre Hublet.

In de komende maanden zal 2 miljoen euro besteed worden aan de voortzetting van de lokale hulpverlening. Vier miljoen wordt ingezet om de huishoudens te helpen met hun energierekening en 700.000 euro wordt voorzien voor lokale vrijwilligersbewegingen en vzw’s die actief zijn op het terrein, om de sociale banden verder aan te halen. 

Dinsdag tekenden artiesten bovendien een groot rood hart voor het centrum van het Rode Kruis in Ensival, een deelgemeente van Verviers, als herdenking voor de moeilijke momenten van het afgelopen jaar, maar ook ter herinnering aan de enorme solidariteit.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten