Video toont trage reactie van politie tijdens schietpartij in Uvalde: “Absolute mislukking”, oordeelt schooldirecteur

Uit een video die Amerikaanse media dinsdag hebben vrijgegeven, blijkt dat de politie 74 minuten heeft geaarzeld alvorens in te grijpen toen een schutter op 24 mei 19 kinderen en twee leerkrachten doodschoot in een school in Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas.

jvhBron: BELGA

De Texaanse krant Austin-American Statesman en de tv-zender KVUE maakten de beelden openbaar. Het gaat onder meer om beelden van bewakingscamera’s in de school. Daarop is te zien hoe gedurende bijna een uur en een kwartier agenten aankomen, steeds zwaarder bewapend en beter beschermd, zonder dat ze de klas binnengaan waar de schutter en zijn slachtoffers zich bevonden.

Bijzonder detail: rond 12.30 uur nam een agent zelfs wat alcoholgel uit een toestel dat aan de muur in de gang van de school hing. De schutter was toen nog niet uitgeschakeld. Dat gebeurde uiteindelijk pas om 12.50 uur.

De ordediensten maken dus geen goede beurt op basis van wat er op de beelden te zien is. De directeur van de publieke gezondheidsdienst van de staat Texas, Steven McCraw, noemde het politieoptreden “een absolute mislukking”. Er zijn verschillende onderzoeken geopend, onder mere door het ministerie van Justitie. Op conclusies is het nog wachten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten