Van Pierke tot de Daniël Termont-pop: ontdek deze zomer de ‘verfijnde’ magie van het Gentse poppentheater

Luk De Bruyker bij enkele van de poppen in de expo. ©  fvv

Gent -

Een nieuwe expo in het Huis van Alijn duikt in de magie van het poppentheater. Je krijgt er figuren te zien van vroeger en nu, en acteurs als Luk De Bruyker tonen hoe ze te werk gaan. Kinderen die de microbe te pakken krijgen, kunnen er ook zelf poppenspeler worden.

Max Dedulle

De Kleine Prins, Nero en een Vrouwvis. Op de expo Licht uit, pop op zijn deze en tientallen andere poppen te zien die Luk De Bruyker door de jaren heen verzamelde en maakte voor de voorstellingen van Theater Taptoe.

Sinds vorig jaar maken ze deel uit van de collectie van Huis van Alijn en liggen ze veilig opgeborgen in een depot onder de Ghelamco Arena. Maar de komende maanden is een selectie voor iedereen te zien in het museum. Zoals De Bruyker het zelf zegt: “Onze kinderen komen thuis.”

In Huis van Alijn voert Koen Vergauwen nog altijd voorstellingen op met Pierke Van Alijn.  ©  fvv

De figuren van Theater Taptoe zijn niet de enige poppen die je tijdens de tentoonstelling kan zien. Gent heeft een rijke traditie van poppenspel en Pierke speelt al meer dan een eeuw de hoofdrol in verschillende theaters. Hoewel de rebelse figuur met het rood-witte pakje al veel ouder is en buitenlandse roots heeft, is hij door de jaren heen een symbool geworden van onze stad.

Zelfs vandaag zijn er nog zeven Gentse gezelschappen die hem opvoeren, waaronder Pierke Van Alijn. Het pronkstuk van de expo is een Pierke waarmee al werd gespeeld in Het Spelleke van de Muide vanaf 1922. Maar ook de bekende Daniël Termontpop van Pierke Van Alijn tekent present.

Enkele poppen, waaronder Daniël Termont rechtsboven. ©  fvv

Springlevend

“Het stangpoppentheater, zoals dat in het jargon heet, leeft over heel België”, zegt Luk De Bruyker. “Maar de Gentse poppen zijn de meest verfijnde. Ze hebben de meeste mogelijkheden. Bovendien mikken ‘onze’ gezelschappen niet alleen op toeristen, maar ook op de Gentenaars. De kunstvorm is hier echt springlevend.”

Ook enkele poppen van de Mechelse familie Contryn, die al sinds de jaren 40 het figurentheater op de kaart zet in Vlaanderen, zijn te zien in Huis van Alijn.

De tentoonstelling loopt tot en met 26 maart 2023, maar de Gentse Feesten zijn een prima moment om eens binnen te springen. Er zijn dagelijks voorstellingen van Pierke Van Alijn en bovendien organiseert het museum enkele workshops. Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen er leren hoe je zo’n pop laat stappen, spreken en tot leven brengt. De workshop sluit af met een toonmoment voor ouders en grootouders.

Meer informatie over ‘Licht uit. Pop op’ vind je op huisvanalijn.be.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent