Massagraf met 8.000 nazi-slachtoffers gevonden in Polen

Er werd een symbolische grafzerk geplaatst op de plek waar de begraven as van naar schatting 8.000 slachtoffers werd gevonden.  ©  AFP

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van zo’n 8.000 mensen. Volgens de onderzoekers van het Instituut voor Nationale Herinnering gaat het vermoedelijk om de resten van leden van de Poolse elite die in 1939 in het kamp zijn omgebracht.

Bron: BELGA

De nazi’s openden het kamp in het plaatsje Dzialdowo direct na de Duitse inval in Polen, in september 1939. Ze gebruikten het gedurende de oorlog als een doorgangs- en vernietigingskamp voor Joden, politieke tegenstanders en leden van de Poolse elite. Naar schatting zijn er zo’n 30.000 mensen omgebracht.

Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers in het graf al in 1939 vermoord. In 1944, toen het Russische leger oprukte in Polen, probeerden de kampautoriteiten de sporen van hun misdaden uit te wissen. Ze gaven Joodse gevangenen de opdracht de lichamen op te graven en te verbranden. Vervolgens werd de as opnieuw begraven.

In totaal hebben de onderzoekers bijna 16.000 kilo menselijke as opgegraven. Volgens de onderzoekers correspondeert ongeveer twee kilo as met een menselijk lichaam. Zo komen ze op hun schatting van 8.000 lichamen. Delen van de as zullen op DNA worden onderzocht, in de hoop meer over de identiteit van de slachtoffers te weten te komen.

Aangeboden door onze partners