“Vrouwen in gezondheidssector verdienen kwart minder dan mannen”
© BELGAIMAGE
De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de gezondheidssector is wereldwijd groter dan in andere sectoren. Vrouwen verdienen er gemiddeld 24 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt woensdag uit een uitgebreide analyse naar de verloning in de gezondheidssector in 54 landen, door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In België werkt 58 procent van het personeel in de sector in beroepscategorieën waar vrouwen meer verdienen dan mannen.
Wereldwijd bedraagt het verschil in verloning 20 procent, maar dat neemt toe tot 24 procent als rekening gehouden wordt met factoren zoals leeftijd, opleiding en arbeidstijd. Die toename wijst er voor de auteurs op dat vrouwen minder loon krijgen dan mannen voor hun kwaliteiten op de arbeidsmarkt.
Wat de grote verklaring is voor deze loonkloof, weten de onderzoekers niet. Een deel van de verklaring ligt dan wel in leeftijd, opleiding en arbeidstijd, maar een echte verklaring op basis van arbeidsmarktfactoren is er niet. Bewuste of onbewuste discriminatie worden naar voren geschoven als een deel van de verklaring.
Vrouwen zijn wereldwijd goed voor twee op de drie arbeidskrachten in de zorg. Uit de studie blijkt ook dat de lonen in de sector over het algemeen lager liggen dan elders in de economie, zoals men ook ziet in andere sectoren waar vrouwen in de meerderheid zijn.
Grote verschillen tussen landen
Voor moeders in de gezondheidssector zijn er bovendien extra nadelen. Tijdens hun vruchtbare jaren neemt de loonkloof aanzienlijk toe, en die kloof blijft bestaan in het vervolg van een carrière. Dat brengt de auteurs tot het besluit dat een eerlijker verdeling van de gezinstaken in veel gevallen ertoe leidt dat vrouwen een andere beroepskeuze maken.
Tussen landen onderling zijn er grote verschillen in de loonongelijkheid, wat de auteurs doet vermoeden dat de loonkloof te vermijden is en dat er meer inspanningen gedaan kunnen worden om die kloof te dichten.
“De pandemie bracht duidelijk aan het licht dat de gezondheidssector kampt met lage lonen, grote loonverschillen en zeer veeleisende arbeidsomstandigheden”, zegt ILO-topvrouw Manuela Tomei. “Maar de pandemie maakte ook duidelijk hoe belangrijk de sector en zijn werknemers zijn om gezinnen, samenlevingen en economieën draaiende te houden. Het is tijd om beslissende beslissingen te nemen, en we hopen dat dit gedetailleerde rapport zal helpen om de nodige dialoog op gang te brengen.”
Lees ook
Geriaters zijn het vaakst geconventioneerd, dermatologen het minst
Psycholoog in stadhuis of OCMW moet snel helpen met lichte psychische klachten
Na tragisch overlijden door overdosis vitamine D: wat riskeer je met andere vitaminesupplementen?
Minister Vandenbroucke maakt weinig vrienden in de zorgsector met zijn plannen: “Definitief einde van torenhoge artsenlonen”
Video
Hoofdpunten
“Schrijnend hoe weinig er over endometriose bekend is”: koppel dat documentaire maakte rond ‘onderschatte ziekte’ krijgt politieke erkenning
Tim (32) vindt dode muis in zak spinazie van Delhaize: “Mijn honger was over”
VROLIJKE VREKKEN. Goedkoop naar een sterrenrestaurant: “Wat haal jij nu boven? En ze aanvaarden dat echt?”
Experts eisen 100 km per uur op de snelweg en 30 in de bebouwde kom: is de impact echt zo groot? En moet het ook ’s nachts?
LIVE KOERS. Straks waaieralarm in Brugge-De Panne, nieuwe bergrit voor Remco Evenepoel in Catalonië
Beste van Plus
Gymnast komt tijdens oefening naast trampoline terecht, maar alerte coach kan nog net op tijd een ernstige val voorkomen
Kraanvogel neemt het op tegen hongerige alligator om zijn vijver te verdedigen
Gwyneth Paltrow voor rechter na ernstig skiongeval: “Ze stond recht en skiede weg, terwijl mijn cliënt zwaargewond in de sneeuw lag”
Nieuwe DNA-techniek geeft dode uit Tweede Wereldoorlog na 79 jaar alsnog naam