VS en Israël bevestigen “onbreekbare band” tussen beide landen: “Zullen nooit toestaan dat Iran kernwapens bezit”

De Amerikaanse president Joe Biden (links) en de nieuwe Israëlische premier Yair Lapid (rechts) ©  AP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in Jeruzalem een ontmoeting gehad met de nieuwe Israëlische premier Yair Lapid. Daarin ondertekenden ze een gemeenschappelijke verklaring die de “onbreekbare band” tussen beide landen bevestigt en bespraken ze de bedreiging van Iran, aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

jvhBron: BELGA

In de verklaring stellen Israël en de Verenigde Staten dat ze Iran nooit zullen toestaan om nucleaire wapens te bezitten, en dat ze de bedreigingen van het land aan Israël gaan aanpakken. Beide regeringsleiders woonden daarnaast een online top bij met India en de Verenigde Arabische Emiraten – de ‘I2U2’ – om hun samenwerking op het vlak van energie- en voedselzekerheid te versterken. 

Ze willen focussen op “gezamenlijke investeringen en nieuwe initiatieven op het gebied van water, energie, transport, ruimte, gezondheid en voedselzekerheid”, aldus de mededeling. Zo gaan de Verenigde Arabische Emiraten twee miljard dollar investeren in India, in onder meer klimaatvriendelijke technologieën om voedselverspilling tegen te gaan, het behoud van zoet water en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. 

De vier landen hebben de ambitie om “de dynamiek van onze samenlevingen en onze ondernemersgeest in te zetten om enkele van de grootste uitdagingen waarmee onze wereld geconfronteerd wordt, aan te pakken”. Daarnaast laten ze weten de normalisatie- en vredesinspanningen tussen Israël en de Arabische staten te steunen. 

Biden kwam woensdag aan in Israël. Hij zal er donderdag ook president Yitzhak Herzog en de oppositieleider Benjamin Netanyahu ontmoeten. Verder staat er ook een gesprek gepland met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, waarna hij naar Saoedi-Arabië trekt. Het is Bidens eerste bezoek aan het Midden-Oosten sinds hij anderhalf jaar geleden president werd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten