Verantwoordelijke voor de executies van duizenden opposanten in Iran krijgt levenslang in Zweden

 ©  via REUTERS

Een rechtbank in Stockholm heeft dinsdag een vroegere verantwoordelijke van een Iraanse gevangenis een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor zijn rol bij de executies van duizenden opposanten door het Iraanse regime in 1989. Zo een veroordeling is de eerste ter wereld.

Bron: BELGA

Volgens het vonnis was hij samen met anderen betrokken bij de executies na een fatwa van de geestelijke leider van Iran, Ayatollah Khomeini.

Ofschoon de rol van de beschuldigde als dienend gold, is het de eerste keer dat een Iraanse functionaris terecht stond voor deze bloedige zuivering van vooral leden van de gewapende oppositie die de Moedjahedien van het Volk was.

Volgens de rechtbank ging Noeri onder een pseudoniem gevangenen opzoeken, hen naar het comité brengen dat hen ter dood veroordeelde en bracht hij hen naar de plaats van executie.

De man is in 2919 op de luchthaven van het Zweedse Arlanda opgepakt na door overlevenden naar Zweden te zijn gelokt.

Het in augustus 2021 begonnen proces heeft spanning gezet op de betrekkingen tussen Zweden en Iran, en roept vrees op voor represailles op westerlingen die het Iraanse regime gevangen houdt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten