Europese justitie geeft Denemarken ongelijk in strijd om fetakaas

 ©  REUTERS

Denemarken heeft zijn Europese verplichtingen geschonden door zijn producenten kaas te laten exporteren onder de beschermde oorsprongsbenaming “fetakaas”. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist op verzoek van Cyprus en Griekenland.

Bron: BELGA

In 1996 stond de Europese Commissie voor het eerst de bescherming van feta toe. Die bescherming werd toen succesvol aangevochten door Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Die Europese landen argumenteren dat al sinds de jaren ‘30 feta ook buiten Griekenland wordt gemaakt.

In 2002 maakte de Commissie haar huiswerk opnieuw en sinds 2005 is fetakaas een beschermde benaming op Europees niveau: de Griekse criteria voor “echte feta” zijn terecht en feta is wel degelijk iets typisch Grieks.

Toch liet Denemarken sinds 2005 zijn kaasproducenten nog altijd toe om de aanduiding feta te blijven gebruiken voor export buiten de EU. Daarom ondernam de Europese Commissie, gesteund door Griekenland en Cyprus, opnieuw stappen tegen Denemarken.

“Denemarken is zijn Europese verplichtingen niet nagekomen door niet te stoppen met het gebruik van de aanduiding ‘feta’ voor kazen bestemd voor de export buiten Europa”, meldt het  Europees Hof van Justitie donderdag. Volgens de regels moet Denemarken zo snel mogelijk stappen nemen om aan het vonnis te voldoen, zo niet volgen er financiële sancties.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten