Volkswagen opnieuw veroordeeld voor manipuleren uitstoot

 ©  Moritz Frankenberg/dpa

Diesels van Volkswagen mogen bij lagere temperaturen niet meer stikstof uitstoten om onderdelen als roetfilters te ontzien. De software die de autofabrikant daarvoor heeft gebruikt is ontoelaatbaar, en kan voor klanten zelfs een reden zijn om hun geld terug te vragen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een nieuw arrest. Het is een nieuwe veroordeling van de Duitse autobouwer voor het manipuleren van uitlaatgassen.

Bron: BELGA

Volkswagen programmeerde zijn auto’s zo dat ze alleen op warmere dagen binnen de Europese regels voor uitlaatgassen vielen. Zodra het buiten kouder dan 15 graden was, of warmer dan 33 graden, werden minder van de uitlaatgassen terug de motor ingezogen. Daardoor werden onderdelen gespaard, maar werd meer vervuilend stikstof uitgestoten.

Zo’n ingreep is alleen onder voorwaarden toegestaan, bijvoorbeeld als de verkeersveiligheid in het gedrang dreigt te komen, oordeelt het Hof. Bovendien mag het dan alleen bij wijze van uitzondering. In Europa is het immers “heel dikwijls” kouder dan 15 graden, zeggen de rechters.

De zaak was aangespannen door een aantal Oostenrijkse klanten. Op basis van dit arrest, moeten ze hun geld terug kunnen vragen, vindt het Hof. Immers, “omdat het hier niet gaat om een gebrek van geringe betekenis, is ontbinding van de koopovereenkomst in beginsel niet uitgesloten”.

Volkswagen wordt al jaren achtervolgd door rechtszaken over het manipuleren van de uitstoot van zijn diesels. Met ‘sjoemelsoftware’ programmeerde de fabrikant zijn auto’s zo dat ze in keuringen wel, maar op de weg niet aan de regels voldeden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten