Portugal getroffen door meerdere grote branden

 ©  Getty Images

Elf branden treffen momenteel meerdere regio’s in Portugal, zo heeft de Civiele Bescherming donderdag meegedeeld. Zowat 1.900 brandweerlieden zijn gemobiliseerd om te pogen controle te verwerven over deze vlammen die al 130 mensen hebben verwond. Het land kampt ook met een hittegolf, waarbij het kwik tot 45 graden stijgt.

Bron: BELGA

De meest alarmerende branden woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro en Setúbal, vijftig km ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Ze worden gevoed door aanhoudende droogte en veel wind, zegt de Civiele Bescherming.

Sommige branden werden ook veroorzaakt door nalatigheid of zelfs opzettelijk aangestoken, wat leidde tot de arrestatie van meerdere mensen.

Kampvuren en vuurwerk zijn momenteel in heel het land verboden, de toegang tot bossen is ingeperkt. Tot minstens zaterdag geldt een hoog alarmniveau, zei premier António Costa.

Volgens het milieubureau INCF zijn sinds zaterdag al bijna honderd vierkante km bos in rook opgegaan. Tevens zijn huizen, fabrieken en golfterreinen vernield.

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten