4.000 Proximus-straatkasten komen in aanmerking als laadpunt voor elektrische auto’s

Themabeeld ©  Joris Herregods

Telecombedrijf Proximus gaat verdere stappen zetten om zijn straatkasten ook te gebruiken als laadpalen voor elektrische auto’s. Er werd, met succes, al een proefproject opgestart in Mechelen met zeven laadpalen met telkens twee oplaadpunten. Uit een eerste analyse blijkt dat in Vlaanderen 4.000 locaties, goed voor minstens 8.000 publieke oplaadpunten, in aanmerking komen. Ook in de rest van het land kunnen er zo nog enkele duizenden oplaadpunten bijkomen. Dat laat Proximus weten.

jvhBron: BELGA

De nationale uitrol om straatkasten uit te breiden met oplaadpunten gaat binnenkort van start in Oudenaarde, en tegen eind dit jaar zouden er 25 installaties gerealiseerd moeten zijn.  Tegen 2030 moet Vlaanderen beschikken over 100.000 (semi)publieke laadpalen, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Tegen 2025 moet de teller op 35.000 staan. 

Dat de straatkasten uitgebreid kunnen worden met laadpalen heeft alles te maken met de glasvezeluitrol die volop aan de gang is. Daardoor komt in de kasten ruimte vrij om ze op een bijkomende manier te benutten, maar daarnaast beschikken ze nog over enkele andere interessante troeven. In de kasten is uiteraard al elektriciteit aanwezig, waardoor er minder graafwerken nodig zijn, en de kasten bevinden zich op “aantrekkelijke locaties in het centrum van de stad”. 

Het bedrijf wil daarnaast ook starten met de installatie van laadpalen in de semipublieke en bedrijfsruimte. Het gaat dan om parkings, maar ook ziekenhuizen en culturele centra. Daar zouden nog eens “vele duizenden wagens” opgeladen kunnen worden, aldus Proximus. Daarvoor lopen “vergevorderde gesprekken met verschillende mogelijke partners om snel te kunnen groeien”, zegt Proximus. Het telecombedrijf mikt op eind deze zomer om “het beoogde partnership” af te ronden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten