Hadja Lahbib vervangt Sophie Wilmès als minister van Buitenlandse Zaken: “Ik was geschrokken dat men mij vroeg”

RTBF-journaliste Hadja Lahbib vervangt Sophie Wilmès als minister van Buitenlandse Zaken. Dat is vrijdagochtend aangekondigd op een persconferentie van MR. Wilmès kondigde donderdag haar ontslag uit de federale regering aan, nadat ze al een paar maanden tijdelijk was vervangen zodat ze voor haar zieke man kon zorgen.

jvh, trb

Lahbib (52) is van Algerijnse afkomst: ze werd geboren in Boussu, in de Borinage. Ze liep school in Brussel, en studeerde journalistiek en communicatie aan de ULB. Daarna werd ze journaliste bij de RTBF, waar ze zich jarenlang specialiseerde in Afghanistan en het Midden-Oosten, tot ze presentatrice werd.

LEES OOK. Afscheid van Sophie Wilmès: ze ging als nobele onbekende even premier zijn, maar toen kwam corona

Nu neemt ze dus de volledige ministersportefeuille van Wilmès over: Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen. Collega-minister David Clarinval wordt wel vicepremier voor de MR.

Hadja Lahbib tussen MR-kopstukken Mathieu Michel, Georges-Louis Bouchez en David Clarinval. ©  BELGA

“Geen gemakkelijke beslissing”

“Ik was geschrokken dat men mij vroeg”, aldus Lahbib. “Ik mag zeggen dat het geen gemakkelijke beslissing was. Maar als journaliste op het terrein in het Midden-Oosten heb ik altijd bruggen willen slaan tussen oevers die soms ver uit elkaar lagen. Het is ook een eer om het gezicht van België te mogen zijn in het buitenland. Er liggen uitdagingen voor ons: er is niet alleen die oorlog aan de poort van de Europese Unie, er zijn ook de energie- en klimaatcrisissen. Maar ik geloof dat een meer rechtvaardige, duurzame, en eerlijke wereld mogelijk is. Ik ga het regeerakkoord loyaal naleven en veel werk leveren.”

“Ik ben een vrouw van andere origine”, zei Lahbib nog over zichzelf. “Zonder politieke ervaring: niet rechts, niet links, maar fundamenteel vrij. Ik ken het gebied ook, en ben aanwezig geweest op het terrein. De tijd is gekomen om iets te veranderen in de politiek.”

 ©  BELGA

Ziekte van man

Wilmès besliste eind april om tijdelijk een stap opzij te zetten als minister, omwille van de ziekte van haar man. “Die ziekte zal een moeilijke strijd worden, die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren”, kondigde Wilmès donderdag aan. “Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe.”

LEES OOK. Politicologen over Sophie Wilmès: “Plots moest ze beslissingen nemen over zaken waar zelfs de virologen niet het antwoord op wisten” (+)

Premier Alexander De Croo (Open VLD) nam tijdelijk haar rol als minister van Buitenlandse en Europese zaken over, minister van Middenstand en KMO David Clarinval (MR) nam haar bevoegdheid van Buitenlandse Handel over, en haar taken als minister van de Federale Culturele Instellingen werden waargenomen door MR-staatssecretaris Mathieu Michel.

Wilmès zal in 2024 wel de Brusselse Kamerlijst trekken voor de MR, kondigde Bouchez vrijdag aan. Na het zomerreces zal ze ook opnieuw zetelen als Kamerlid.

Aangeboden door onze partners