Voormalige uitbaatster ‘t Sloeberhuisje blijft in de cel: “Vermoedelijk gaan we in beroep”

 ©  David Van Hecke

De vrouw die de crèche ‘t Sloeberhuisje uitbaatte in de Gentse deelgemeente Mariakerke, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse raadkamer vrijdag beslist. Een meisje van zes maanden was levensgevaarlijk gewond geraakt in de crèche, ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

jvhBron: BELGA

Het meisje van zes maanden overleed op vrijdag 18 februari aan de verwondingen die ze opliep in het kinderdagverblijf. Het UZ Gent had donderdagochtend 17 februari het parket ingelicht dat een baby een ernstig hersentrauma had opgelopen in onduidelijke omstandigheden. Het meisje was een dag eerder naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke.

LEES OOK. Zo’n puinhoop dat ze twee crisismanagers krijgt: topvrouw Agentschap Opgroeien kan ook na vernietigend rapport niet ontslagen worden (+)

De onderzoeksrechter had in februari Roxan V., de vader van de uitbaatster, aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Davina V. werd toen in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding en vrijgelaten onder voorwaarden, maar begin juni werd ze aangehouden voor onder meer verwaarlozing, op basis van nieuwe elementen uit het onderzoek.

Uit de autopsie bleek dat het kind overleed aan shakenbabysyndroom. Er werd onderzocht of Roxan V. daarvoor verantwoordelijk was, maar de man zelf ontkende dat hij het kind dooreengeschud heeft. Uit de inspectieverslagen sinds 2015 voor ‘t Sloeberhuisje bleek dat ouders de vader, die ook als begeleider werkte, beschuldigden van fysiek geweld tegenover de kinderen, maar de uitbaatster ontkende telkens dat er iets aan de hand was.

“Vermoedelijk gaan we in beroep”

Davina V. sloot de crèche na de feiten en het agentschap Opgroeien besliste later de vergunning op te heffen, nadat die eerder geschorst werd. De uitbaatster zelf was niet aanwezig in de crèche op het moment van de feiten. Haar advocaat Han Vervenne had vrijdag opnieuw haar vrijlating onder voorwaarden gevraagd. “We hoopten dat ze vrij kon komen in afwachting van het onderzoek, maar de raadkamer houdt haar in de cel. Vermoedelijk gaan we in beroep tegen de beslissing bij de kamer van inbeschuldigingstelling”, zegt de advocaat. Ook de vader van de vrouw zit nog altijd in voorhechtenis. Het onderzoek is nog niet in een eindfase.

V. werd in februari in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, maar toen vrijgelaten onder voorwaarden. Begin juni werd ze aangehouden voor onder meer verwaarlozing.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten