Ontsnappingskoning Zamba blijft voorlopig binnen in Expeditie bonobo

Bonobo Zamba kon een tijdje geleden uit het bonoboverblijf in Planckendael ontsnappen. Voorlopig zit hij weer gewoon bij de groep, maar blijft hij in de binnenverblijven. ©  ZOO Planckendael/Jonas Verhulst

Mechelen -

Op vrijdag 13 mei stond Planckendael een tijdje in rep en roer, want bonobomannetje Zamba was na een ruzie met zijn soortgenoten ontsnapt uit zijn verblijf. Na twee uur konden de verzorgers hem weer naar binnen brengen en daar zit Zamba nu nog steeds. “Hij zit bij de andere dieren, maar telkens in een klein groepje”, weet Zoo-woordvoerder Amanda Wielemans. “Voorlopig houden we hem binnen.”

In Planckendael woont een enorme groep van meer dan twintig bonobo’s. Hun nieuwe verblijf, Expeditie bonobo, opende in 2019 de deuren. Daar hebben ze zowel binnen als buiten heel veel ruimte. Binnen zijn er verscheidene verblijven die in elkaar doorlopen, maar die ook van elkaar gescheiden kunnen worden. “Bonobo’s zijn sociale dieren. We willen Zamba dus zeker niet isoleren, maar we moeten er ook zeker van zijn dat hij niet opnieuw kan ontsnappen”, weet de woordvoerder. “Daarom blijft hij voorlopig binnen en krijgt hij telkens ander, maar beperkt gezelschap.”

Expeditie bonobo bestaat uit meerdere bonoboverblijven die met elkaar verbonden zijn. ©  Joren De Weerdt

Of er aanpassingen zullen gebeuren aan het verblijf of Zamba uiteindelijk naar een andere dierentuin zal verhuizen, is nog niet duidelijk. “Omdat het zo’n sociale dieren zijn, is het ook niet evident om hem gewoon in een andere groep te zetten. We moeten die keuze weloverwogen maken met het welzijn van de dieren als eerste bekommernis.” (bl)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten