Baanwielrennen Junioren en beloften Europees kampioenschap in Anadia

Shari Bossuyt en Lani Wittevrongel met sterk eindschot naar goud: “Mooier kan niet”

Shari Bossuyt (rechts) met Katrijn De Clercq op het WK Piste.  ©  MVH

Shari Bossuyt en Lani Wittevrongel veroverden donderdag goud op het Europees kampioenschap baanwielrennen voor beloften en junioren in het Portugese Anadia. “We zijn superblij. Mooier kan niet”, klonk het in koor.

Laatstejaarsbelofte Bossuyt sloeg toe in de afvalling. De Stasegemse hield in de slotsprint met veel panache de Britse Sophie Lewis af. De Française Kristina Nenadovic mocht mee op het podium. “Eindelijk is het raak”, glunderde Bossuyt. “Ik strandde al vaak op een dichte ereplaats. Het doet deugd dat mijn inspanningen renderen. Het was een bewogen wedstrijd. Door een valpartij moest de koers geneutraliseerd worden, maar ik bleef geconcentreerd en voelde me goed. Er zat snee op mijn eindsprint. Vroeger kon ik dit niet. Met mijn titel spoel ik ook de ontgoocheling van de wegrit (waarin ze negende werd, red.) door.”

Maandag betwist Bossuyt het omnium, ook een nummer waarin ze steevast hoge ogen gooit. Daags nadien zal ze nog de ploegkoers met Katrijn De Clercq afwerken.

Wittevrongel hield zich hele wedstrijd vooraan

Tweedejaarsjuniore Lani Wittevrongel zette donderdag de toon. De Hertsbergse, die ook al sterk presteerde in de wegrit, kroonde zich na een spannende eindspurt tot Europees kampioene in de scratch. Ze hield in deze koers over 7,5 kilometer de Poolse Maja Tracka en de Israëlische Ori Bash af. “Deze titel is ongelofelijk, want ik ben nog maar twee jaar actief op de piste”, juichte Wittevrongel. “Het was nipt, maar ik wist waar ik mee bezig was. Ik maakte handig gebruik van de slipstream van mijn Poolse tegenstandster. Gedurende de hele wedstrijd kon ik me goed vooraan houden. Ik had geopteerd voor een verzet dat aangepast was voor de sprint.”

Wittevrongel mikt nu ook nog op het podium in het omnium.

Eerstejaarsbelofte Marith Vanhove werd zevende in de individuele achtervolging over 3 kilometer. Met haar tijd van 3.35 realiseerde de Izegemse haar doel. Ze neemt ook nog deel aan de scratch, waar ze haar fond en goede eindspurt kan combineren. (tvm)

Lani Wittevrongel (rechts) op het Vlaams Kampioenschap voor nieuwelingen. ©  VDB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten