“Hij stond hier al in 1971”: Willem Vermandere (82) laat Gentse Feesten uit volle borst meezingen

Willem Vermandere op de GF. © Het Nieuwsblad

Gent -

Niemand minder dan Willem Vermandere (82) stond zaterdagavond op het Walter De Buckplein en de Westvlaamse volkszanger, schrijver, beeldhouwer en filosoof zorgde er meteen voor dat ‘het pleintje’ nog eens ouderwets vol liep. Het publiek stond in dichte rijen tot aan de Belfortstraat.

Rudy Tollenaere

LIVE. Gentse Feesten: 150.000 bezoekers op eerste dag • Politie roept op niet te zwemmen

Vermandere stond al heel vroeg en heel vaak op het Groot Podium van Sint-Jacobs. Nog voor er sprake was van een Groot Podium. “De eerste keer was in 1971”, zegt Guido De Leeuw, de vroegere grote baas van Trefpunt. “Zeker in de beginjaren speelde hij hier bijna jaarlijks. Vermandere speelde hier ook heel graag. Als het op Sint-Jacobs lukt, dan lukt het overal, was zowat zijn motto.”

Volgens De Leeuw heeft de West-Vlaamse volkszanger ook een groot en trouw publiek die speciaal voor hem komt naar de Gentse Feesten. “Ze komen telkens vroeg om een goede zitplaats te hebben na het optreden staan ze onmiddellijk recht om naar huis te gaan, maar eerst applaudisseerden ze natuurlijk lang”, zegt De Leeuw.

 ©  Steven Hendrix

Optreden ooit stilgelegd wegens .. te luid

Al die jaren optreden zorgt ook voor een vat aan anekdotes. De Leeuw haalt onmiddellijk één boven. “Als presentator sprak Humo-journalist Rudy Vandendaele na Vermandere zijn optreden het publiek toe: de huifkarren richting Ruddervoorde staan te wachten achter de kerk”, zegt De Leeuw die zich ook herinnert dat Vermandere zijn concert eens moest stopzetten door de politie wegens …. te luid.

Sinds op het Laurentplein de vzw Uitbureau de organisatie van de Gentse Feesten op zich nam, speelde Vermandere ook daar regelmatig. Maar zaterdag stond hij dus weer op het Walter De Buckplein. Vermandere, geruggesteund door drie muzikanten, draaide er, gezeten op een barkruk, gezwind een twintigtal nummers door. Tussendoor verklapte hij ook waar hij de stiel geleerd had.

Willem Vermandere op de Gentse Feesten (2). © Het Nieuwsblad

“Van mijn vader, die maakte gedichtjes, vooral op zondagnamiddag, als hij te lang gekaart had en een beetje scheef naar huis kwam”, legt Vermandere uit. “Zijn rijmpjes klopten wel niet altijd.” Zijn woorden waren nog niet volledig uitgesproken en de West-Vlaming zette Piere de beeste in. Daarop zong het publiek op het Walter De Buckplein voor een eerste keer mee.

 ©  Steven Hendrix

Blanche en zijn peird

Vermandere schrijft ogenschijnlijk eenvoudige liedjes: gewone waarnemingen uit zijn onmiddellijke omgeving, soms met een filosofische ondertoon, maar hij schrikt er ook niet voor terug om standpunten in te nemen over maatschappelijke problemen zoals racisme en nutteloze oorlogen. Getuige daarvan Bange blanke man, en Mijn gazette, waarin hij extreem rechts en Poetin door de mangel haalt.

Afsluiten deed Vermandere zaterdagavond met zijn nummer Laat mie maar lopen. Heel het Walter De Buckplein zong een tweede keer uit volle borst mee en riep om een bisnummer. Vermandere en zijn kompanen brachten daarop nog een instrumentaal nummer, maar Blanche en zijn peird, zijn eerste grote hit uit 1971, liet hij deze keer wel op stal.

 ©  Steven Hendrix

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten