Bashir Abdi loopt naar brons op WK atletiek na Ethiopisch duo: “Had graag een andere kleur gehad”

 ©  BELGA

Tamirat Tola heeft goud gepakt op de marathon in het Amerikaanse Eugene. Op acht kilometer van de streep liep de Ethiopiër weg uit een klein groepje met onze Bashir Abdi, die de bronzen plak op zijn naam mocht schrijven. Het zilver was weggelegd voor die andere Ethiopiër Geremew.

Jens Heylen

Al om 6u15 lokale tijd trokken de mannen zich op gang voor hun 42,195 km in Eugene. Daaronder dus ook onze Bashir Abdi, die aan de zijde van zijn Nederlandse maatje Abdi Nageeye op de eerste rij aan de marathon begon. Ook Thomas De Bock en Lahsene Bouchikhi vertegenwoordigden België en zij zagen dat Abdi van bij het begin het tempo ging bepalen. Erg lang duurde dat echter niet, want na twintig minuten hinkte de bronzen medaillewinnaar van Tokio al achterop.

Abdi leek dus al vroeg op zijn adem getrapt te zijn. Dat was bij De Bock nog niet het geval, die in de openingsfase wel goed mee voorin bleef postvatten. Bij het einde van de eerste van drie ronden was er bovendien nog geen ontsnapping te melden. Alleen moest Bouchikhi wel lossen, Abdi en De Bock waren wel nog onderdeel van de eerste grote groep.

Uitgedunde kopgroep

Net geen uur onderweg en toen sloeg Shumi Dechasa uit Bahrein een klein kloofje. Voor veel averij zorgde het bij de anderen niet, al ging het tempo daardoor wel een beetje omhoog. De Bock moest er samen met een hoop anderen af waardoor er een uitgedunde kopgroep ontstond. Zowel Abdi als Nageeye namen daar, samen met ex-wereldkampioen Desisa, achteraan de honneurs waar.

Vooraan was het nog steeds Dechasa die de marathon aanvoerde en de Bahreiner deed er nog een schepje bovenop waardoor er opnieuw enkelingen afhaakten. Maar niet Bashir Abdi. Hij maakte beetje bij beetje meer plaatsen goed.

Versnelling Tola

Onder de kaap van de tien kilometer achtte Tamirat Tola zijn moment gekomen. De Ethiopiër snelde weg uit de kleine kopgroep en Abdi moest nu wel reageren. Samen met Levins, Kamworor, Geay en Geremew probeerde hij de aansluiting weer te maken, maar Tola was uit taai hout gesneden en bouwde zijn voorsprong van tien seconden uit naar een halve minuut. Het goud was dus weg, maar zilver behoorde absoluut nog tot de mogelijkheden voor Bashir Abdi. Zeker toen hij samen met die andere Ethiopiër Geremew wegliep van Kamworor en Levins, Geay loste al eerder.

Een zilveren medaille zag Abdi enkele meters van het einde door de neus geboord na een versnelling van Geremew. Abdi had geen antwoord meer in huis en werd derde. De teleurstelling overheerste toch duidelijk bij onze landgenoot, die net als op de Olympische Spelen in Tokio het brons mee naar huis neemt. Thomas De Bock eindigde als 30e, een plek waar hij vooraf voor getekend had.

 ©  REUTERS

Bashir Abdi: “Had graag een andere kleur gehad”

“Ik was gekomen voor meer, maar een medaille is een medaille. Ik had zeker graag een andere kleur gehad. Mijn conditie was goed, maar het was een rare wedstrijd. Heel veel frustratie bij de drankposten, bijvoorbeeld. Blijkbaar wist de Belgische federatie niet hoe je drank moest aangeven. Daardoor heb ik heel veel drank gemist. Maar kijk, het is een kampioenschap dus tevreden met die medaille al bij al”, vertelde Abdi bij Sporza.

De Gentenaar, met Somalische roots, twijfelde om Ethiopiër Tamirat Tola te volgen. Die demarreerde na 33 kilometer en won uiteindelijk. “Ik heb zeer lang gewacht om aan te vallen. Ik dacht dat er misschien nog iemand anders een zet zou doen. Ik heb dan toch uiteindelijk het initiatief genomen. Maar op een gegeven moment voelde ik dat de winnaar vertrokken was.”Het is voor België de negende medaille in de geschiedenis van het wereldkampioenschap atletiek. Abdi denkt dat hij een beetje frisheid ontbrak in de finale. “Ik heb misschien iets te veel getraind in juni. Ik was niet fris meer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten