Parket gaat in beroep tegen vrijspraak van Blatter en Platini in fraudezaak en eist een geschreven motivatie

Michel Platini en Sepp Blatter ©  ISOPIX

De Zwitserse federale aanklagers gaan in beroep tegen de vrijspraak van Joseph Blatter en Michel Platini in hun fraudedossier. De Zwitserse procureur-generaal diende vrijdag al beroep in, zodat de rechtbank een geschreven motivatie zal moeten voorzien. Op basis van dat document zullen de aanklagers beslissen al dan niet verder te gaan in het beroep.

Bron: BELGA

De intussen 86-jarige Blatter en de negentien jaar jongere Platini, de voormalige voorzitters van respectievelijk de Wereldvoetbalbond FIFA en de Europese Voetbalconfederatie UEFA, stonden in het proces in Bellinzona, dat op 8 juni begon en op 8 juli eindigde, terecht voor een verdachte transactie uit 2011. Platini ontving toen een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van de Wereldvoetbalbond, bijna negen jaar na zijn werk als adviseur tussen 1998 en 2002. Volgens de Zwitserse aanklager ging dat om “fraude, mogelijke verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte”. De maximumstraf binnen het Zwitserse gerecht voor zulke feiten is vijf jaar. 

Volgens Blatter had de Fransman recht op dat bedrag vanwege verschillende werkzaamheden die hij zou hebben verricht. Het huidige FIFA-bestuur eist de terugbetaling van het bedrag dat hem destijds frauduleus zou zijn overgemaakt. 

De rechtbank volgde niet de vorderingen van het parket, dat voor beide mannen minstens een jaar en acht maanden cel met uitstel had gevraagd.

Aangeboden door onze partners