Belgische veetelers kweekten vorig jaar minder runderen, varkens en pluimvee

Archiefbeeld. ©  EDM

In 2021 hebben de Belgische veetelers minder runderen, varkens en pluimvee gekweekt, vergeleken met het jaar voordien. In Limburg is de varkensteelt zelfs met 7 procent gekrompen. Oorzaken zijn de moeilijke export tijdens de coronacrisis en de stijgende voederprijzen, schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Bron: BELGA

Elk jaar geeft het Belgische statistiekbureau Statbel een uitgebreid cijferoverzicht over de Belgische landbouw en veeteelt. In 2021 waren in België 36.012 landbouwbedrijven actief en de totale landbouwoppervlakte in ons land omvat 1.368.315 hectare. Meer dan een derde van die oppervlakte bestaat uit blijvend grasland, de graanteelten nemen 22,7 procent en de voedergewassen 21,6 procent in beslag.

Vergelijkingen met vorige jaren kunnen volgens Het Belang van Limburg op trends wijzen. Zo valt op dat de Belgische veestapels voor runderen, varkens en pluimvee afgelopen jaar kleiner geworden zijn. In absolute aantallen waren vorig jaar in België 25.000 runderen, 176.000 varkens en 225.000 stuks pluimvee minder dan in 2020.

De coronacrisis is niet de enige tegenslag die de Belgische varkens- en andere veetelers te verwerken kregen. “Sinds juli 2021 zijn de prijzen voor veevoeders fors gestegen en dat voelen de boeren in hun portemonnee”, zegt economisch adviseur François Huyghe van de studiedienst van de Boerenbond.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten