Wit-Rusland verbiedt vakbonden na protesten tegen Loekasjenko

 ©  via REUTERS

Het autoritaire bestuur in Wit-Rusland verbiedt voortaan onafhankelijke vakbonden. Volgens de gerechtelijke autoriteiten komt de beslissing er door de vermoedelijke extremistische activiteiten van verschillende leiders en leden uit de vakbonden. Zij zouden voor een escalatie van geweld gezorgd hebben tijdens de massale protesten tegen regeringsleider Alexandr Loekasjenko, bijna twee jaar geleden. Dat zegt het kantoor van de procureur-generaal dinsdag in de hoofdstad Minsk. Ze verwijzen daarvoor naar een beslissing van het Wit-Russische Hooggerechtshof.

gjsBron: BELGA

Na de omstreden presidentsverkiezing op 9 augustus 2020 liet Loekasjenko zich opnieuw tot overwinnaar uitroepen. Dat gaf destijds aanleiding tot massale betogingen, die de veiligheidsdiensten brutaal neersloegen. Meerdere betogers stierven daarbij, honderden raakten gewond en duizenden vlogen de gevangenis in. De vakbonden riepen op tot een staking, om de machtsbasis van Loekasjenko onderuit te halen. De autoriteiten achten de vakbonden daarom medeverantwoordelijk voor de situatie. 

Verschillende vakbonden zijn nu dus verboden. Specifiek gaat het om de Vrije vakbond voor metaalarbeiders, vakbonden voor werknemers in de mijnbouw, de chemiesector en de bouw, alsook het overkoepelende Wit-Russische Congres voor democratische vakbonden. Volgens het kantoor van de procureur-generaal loopt er ook een procedure tegen de vakbonden vanwege deelname aan “destructieve handelingen”. Het beschuldigt de vakbonden ervan steun uit het buitenland gekregen te hebben. Eerder hadden de autoriteiten al talrijke mensenrechtenorganisatie’s en ngo’s verboden in het land. Loekasjenko, “de laatste dictator van Europa”, hield hen namelijk verantwoordelijk voor de massale protesten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten