Amerikaanse regering overweegt actie om abortuspil te beschermen

Archiefbeeld. ©  AFP

De Amerikaanse regering overweegt gebruik te maken van een specifieke wet voor de volksgezondheid om toegang tot de abortuspil op nationaal niveau te beschermen. Dat meldt nieuwswebsite Politico op basis van anonieme bronnen.

Bron: BELGA

Er bestaat een wet die de regering de mogelijkheid geeft bepaalde acties te nemen om zo de volksgezondheid te beschermen. Op basis van die wet zou de regering van president Joe Biden artsen, apotheken en anderen die abortuspillen ter beschikking stellen, willen beschermen tegen aansprakelijkheid. Ook als een abortuspil wordt geleverd aan een patiënt in een staat waar abortus inmiddels (zo goed als) verboden is.

De abortuspil bestaat uit twee dosissen die enkele dagen na elkaar ingenomen moeten worden. Het kan gebruikt worden om veilig een zwangerschap tot tien weken te beëindigen.

Tegenstanders van het idee binnen de regering vrezen volgens Politico dat een dergelijke actie van het Witte Huis direct voor een rechter gebracht zal worden en dat de regering zo’n zaak zou verliezen. Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor toekomstige acties of decreten van de president of de regering.

President Joe Biden zegt al sinds het Hooggerechtshof vorige maand de uitspraak Roe versus Wade terugdraaide dat zijn mogelijkheden het recht op abortus te beschermen gering zijn. Maar abortusactivisten en progressieve Democraten vonden dat Biden zich er te makkelijk vanaf maakte en zetten druk op hem om actie te ondernemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten