Brand aan Oudsberg wordt morgenvroeg verder geblust, vannacht enkel permanent toezicht

Oudsbergen -

De brandweer gaat woensdagavond tot 23 uur de natuurbrand op de Oudsberg met twee wagens bestrijden. Van dan tot 6 uur donderdag is er enkel permanent toezicht daar. Om dan opnieuw te gaan blussen. Rond de Oudsberg geldt een toegangsverbod, nog zeker tot zondag. De politie heeft woensdagvoormiddag al zo’n 50 kijklustigen uit het bos gehaald.

Roger Dreesen/Marij Wyers

“Deze voormiddag heeft de politie een 50-tal kijklustigen uit de bossen rond de Oudsberg gehaald. Die wilden zich gaan vergewissen van de toestand en de gevolgen van de brand. Vandaar nog eens deze oproep: blijf weg op de Oudsberg en omgeving, ook om de hulpdiensten niet onder de voeten te lopen. De brandwegen zijn zo al erg smal dat de blusvoertuigen al weinig ruimte hebben. Momenteel zijn er vier bluswagens actief, water wordt aangevoerd door andere tankvoertuigen”, zegt burgemeester Marco Goossens van Oudsbergen.

Verder is de brand terug onder controle, na een korte opflakkering. De brandweer Oost-Lmburg blijft nablussen en dat zal zeker nog enkele dagen duren. Tot na het weekend verwacht men.

De vier kampplaatsen blijven bereikbaar en de jeugdverenigingen kunnen hun bivak veilig verder zetten. Ook na het vertrek van de huidige jeugdverenigingen zullen de bivakplaatsen operationeel blijven.

“Er geldt wel nog minstens tot na het weekend een officieel toegangsverbod in de hele zone van de Oudsberg en omgeving. De politie zal optreden wanneer er toch kijklustigen zich in het gebied begeven”, herhaalt burgemeester Marco Goossens.

Bordjes geven aan dat de toegang tot het populaire natuurgebied verboden is. ©  rr

Fietsers en wandelaars moeten de verboden zone mijden opdat de hulpdiensten hun werk kunnen ook. Het risico is er ook te groot en iedereen wil vermijden dat recreanten ingesloten raken in een brandend bos.

Controles

Het gebied wordt al sinds dinsdagavond bewaakt. Tot 23 uur dinsdagavond duurden de bluswerken. Zowat vijf hectare natuur aan het Zavelbos in Opglabbeek ging in vlammen op. Tijdens de nacht hebben boswachters van Natuur en Bos een permanentie verzekerd om meteen alarm te kunnen slaan wanneer het vuur opnieuw zou opflakkeren. Tijdens de nacht was dit niet het geval. Woensdagochtend heeft een brandweerofficier bij een nacontrole vastgesteld dat enkele plaatsen nog een risico inhouden. De ploegen zijn opnieuw uitgestuurd om na te blussen. Een stevige wind heeft het vuur weer aangewakkerd.

Brandweerzone Oost-Limburg is momenteel de bosbrand in aan het blussen. Het gebied binnen de blauwe stippellijn (zie kaart) is niet meer toegankelijk tot na het weekend.

Het gebied binnen de blauwe stippellijn is verboden terrein. ©  Brandweerzone Oost-Limburg

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten