Italiaanse premier Draghi stapt nu definitief op

 ©  REUTERS

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft voor de tweede keer zijn ontslag ingediend bij president Sergio Mattarella, nadat drie coalitiepartijen hun steun aan zijn regering hadden ingetrokken. De president aanvaardde dat, maar vroeg Draghi wel om voorlopig aan te blijven.

Gezien de stemming van woensdagavond in de Senaat “verzoek ik de zitting te schorsen omdat ik naar de president van de Republiek zal gaan om hem te informeren over mijn besluit”, verklaarde Draghi donderdag in de Kamer van Afgevaardigden in Rome. Hij trok daarna naar president Mattarella waar hij zijn ontslag aanbood. Dat meldt het staatshoofd in een mededeling. Het is momenteel niet duidelijk of Mattarella het parlement zal ontbinden of vervroegde verkiezingen zal aankondigen.

De Italiaanse regering bevond zich al enige tijd in een diepe crisis, nadat de regeringspartij Vijfsterrenbeweging vorige week niet instemde met een pakket aan steunmaatregelen. Draghi had aangegeven zijn ontslag in te dienen wanneer dat zou gebeuren, maar president Mattarella weigerde dat ontslag.

Daarop riep Draghi op om het “vertrouwenspact” tussen de partijen in zijn regering van nationale eenheid opnieuw op te bouwen en liet woensdag een vertrouwensstemming organiseren in de Senaat over de vraag of hij al dan niet moet blijven regeren. Coalitiepartners Lega, Forza Italia en de Vijfsterrenbeweging lieten echter weten dat ze niet zouden deelnemen aan de stemming. Draghi won de stemming wel, maar niet met de brede meerderheid waarop hij had gehoopt.

Daarop diende Draghi donderdag zijn ontslag voor de tweede keer in. De president heeft hem wel gevraagd om voorlopig aan te blijven als premier in lopende zaken tot er een nieuwe regering is.

Parlementsvoorzitters naar president

Na het ontslag van de premier heeft de president de twee voorzitters van het parlement in zijn ambtswoning ontboden. De nummer twee van de Italiaanse Republiek, Senaatsvoorzitter Maria Elisabetta Casellati, en Kamervoorzitter Roberto Fico, worden donderdagnamiddag verwacht op het presidentieel paleis in Rome, luidt het in een mededeling. Volgens mediaberichten heeft Casellati om 16.30 uur een afspraak en is Fico een half uur later aan de beurt.

In de mededeling wordt verwezen naar artikel 88 van de Italiaanse grondwet, waarin staat dat “de president van de republiek de kamers of een van de kamers kan ontbinden, na de voorzitters te hebben gehoord.”

Waarnemers vermoeden dat Mattarella, die na het aftreden van Draghi een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de politieke toekomst van zijn land, de twee kamers van het parlement zal ontbinden om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten