Koersdirectrice Marion Rousse kijkt vooruit naar gloednieuwe Tour de France Femmes: “Deze Tour zal het vrouwenwielrennen een boost geven”

 ©  ISOPIX

Marion Rousse is koersdirecteur van de eerste editie van de Tour de France Femmes. “Ik kijk enorm uit naar deze primeur”, blikte ze vooruit. “Het dameswielrennen krijgt een wereldwijd platform, acht dagen lang.”

Jeroen De PauwBron: BELGA

Rousse is momenteel aan de slag als commentator bij France Télevisions, vanaf zondag ruilt ze de micro voor het directeurschap van de eerste volwaardige editie van een Tour de France voor vrouwen. Zelfs schopte ze het tot Frans kampioene in 2012, maar in 2015 hing ze haar fiets aan de haak en koos ze voor een carrière als commentator en consultant in het wielrennen. De partner van Julian Alaphilippe praat bijzonder bewogen over haar job als koersdirecteur en gelooft in het potentieel van de koers. “Ik vind het jammer dat ik zelf nooit een Tour de France heb kunnen rijden”, zei ze in een gesprek met Belga. “Maar ik kan daar niets meer aan veranderen. Het dameswielrennen was in mijn tijd helemaal anders dan vandaag. Ik verdiende gewoon niet genoeg geld. Op drie, vier jaar tijd zijn enorme stappen gezet, maar het werk is nog lang niet gedaan.”

Rousse op de parcoursvoorstelling samen met Tour de France directeur Christian Prudhomme. ©  AFP

In 2019 werd Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl voor vrouwen niet eens live uitgezonden. Pas sinds 2020 kan je de koers volgen op televisie. “Klopt”, zegt ze. “In mijn tijd was het nog erger en moest je echt zoeken naar koersbeelden. Zelfs je uitslag vinden was al een moeilijkheid (lacht). Als ik ‘s avonds naar huis belde, wisten mijn ouders niet eens hoe ik het had gedaan op een wedstrijd. We waren gewoon onzichtbaar. Dat lijkt nu ondenkbaar, maar zo lang geleden is dat niet.”

Meer meisjes op de fiets

Nu start zondag de eerste volwaardige Tour de France voor vrouwen nadat in 2009 de laatste editie van La Grande Boucle Féminine werd verreden en gewonnen door Emma Pooley, Marianne Vos eindigde toen als derde. “Deze Tour zal een enorme boost aan het vrouwenwielrennen geven”, meende Rousse. “Voor het eerst wordt er een Tour voor vrouwen georganiseerd die even groots wordt aangepakt als die van de mannen. Met ASO is er dezelfde organisator, met de start in Parijs, op de dag van de slotrit van de heren. Er zal enorm veel media-aandacht zijn, de hele wereld zal kunnen zien wat meisjes op de fiets allemaal kunnen. De Tour is een wereldwijd platform, met dagelijks tussen 2 en 2u30 aan uitzendingen, in 190 landen. Dat zal op zijn beurt sponsors lokken en de ploegen ten goede komen. Je hebt dus niet alleen een sportieve, maar ook een economische boost waardoor we opnieuw stappen voorwaarts zetten.”

Rousse is de partner van wereldkampioen Julian Alaphilippe. ©  AFP

Rousse hoopt dat de Tour ook meer meisjes op de fiets zet. “Je kan er niet omheen dat er minder meisjes fietsen in Frankrijk dan bijvoorbeeld in Nederland”, zei ze. “Maar dat is ook het geval voor mannen. Wielrennen is niet sport nummer één in Frankrijk, dat is voetbal. De fietscultuur is hier nog niet helemaal ingebeiteld zoals in Nederland waar iedereen de fiets naar school of het werk neemt. Dat zorgt ervoor dat meisjes later instappen op de fiets en je minder profs hebt. Het is een achterstand die nog volop moet weggewerkt worden, maar ik merk ook hier enorme progressie. Je ziet veel meer dames op de fiets dan vroeger, je ziet veel koppels ook samen fietsen, zoals bijvoorbeeld de cycloversie van Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik. Dat is een goede zaak, als je de passie voor het fietsen samen deelt, geef je dat ook door aan je kinderen. En nu hebben we de Tour. Voor het eerst kunnen meisjes langs de kant van de weg supporteren voor andere dames. Dat zal ook z’n impact hebben. Je hebt rolmodellen nodig en die gaan ze nu aan het werk zien in de Tour.”

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten