“Superman” Miguel Angel Lopez geschorst door Astana na aanhouding in dopingzaak, formeel onderzoek ingesteld

 ©  BELGAIMAGE

Wielrenner Miguel Angel Lopez is donderdag op de luchthaven van Madrid opgepakt voor zijn betrokkenheid in de dopingzaak rond de controversiële dokter Marco Maynar. De Colombiaanse renner werd voorlopig geschorst door zijn team Astana.

Jh, hc, mdBron: Ciclo 21, Marca

Miguel Angel Lopez reisde donderdag vanuit Colombia naar Spanje om zich voor te bereiden op de aankomende Vuelta, die op 19 augustus van start gaat. Op de luchthaven van Madrid werd hij opgepakt door de lokale autoriteiten. Die ondervraagden hem over zijn connecties met dokter Marcos Maynar. Tegen Maynar lopen verschillende dopingzaken rond anabole steroïden en EPO. Hij werd eerder al eens geschorst door het wereldantidopingagentschap en begin mei opgepakt op beschuldiging van drugshandel en het witwassen van geld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook tegen Miguel Angel Lopez is nu een formeel onderzoek ingesteld. De Colombiaan werkte mee aan alle vragen en stappen van de autoriteiten, die hem later lieten vertrekken. Lopez zou komende maandag deelnemen aan de wedstrijd Villafranca-Clásica de Ordizia, maar zijn team Astana zette de renner vrijdag op non-actief. “Het nieuws dat gisteravond in de media werd verspreid, heeft ons verrast en op dit moment hebben we geen details. In dit verband heeft het team besloten Miguel Angel Lopez te schorsen voor alle activiteiten binnen het team totdat alle omstandigheden van de zaak zijn opgehelderd.”

“Superman” Miguel Angel Lopez werd twee jaar geleden zesde in de Tour de France. In 2018 stond hij ook al op het podium van de Vuelta en de Giro. Dit seizoen werd hij derde in het eindklassement van de Ruta del Sol en won hij een zware bergrit in de Tour of the Alps. In de Giro stapte hij al in de vierde etappe van de fiets. Dat was zijn laatste sportieve wapenfeit, want ook voor de Tour de France gaf hij forfait.

Wie is Maynar?

Marcos Maynar is in verband gebracht met verschillende dopingzaken in de sport. Hij was de auteur van het rapport dat zijn collega Sabino Padilla probeerde vrij te pleiten in de zaak van Athletic Club-speler Carlos Gurpegui die positief testte op nandrolon. Maynar werd in 2004 door de politie gearresteerd in een onderzoek tegen handel in dopingmiddelen in sportscholen. Zo passeerden stoffen als EPO en anabolen in het wielrennen, basketbal, volleybal en voetbal al de revue. Bij zijn arrestatie twee maanden geleden werd hij beschuldigd van misdrijven tegen de volksgezondheid, witwassen van geld en illegale handel in drugs die op Spaans grondgebied verboden zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten