REACTIES. Jasper Philipsen legt de schuld bij zichzelf: “Dit mocht niet gebeuren”, ook Jasper Stuyven baalt: “Zoals altijd wéér net niet”

 ©  BELGA

De slotfase van de rit richting Cahors werd gekruid door de Belgen. Terwijl Jasper Stuyven en zijn medevluchters nog net gegrepen werden, sprintte Jasper Philipsen naar de tweede plek. Beide renners waren dan ook ontgoocheld dat ze het zegegebaar niet konden maken.

Hugo Coorevits, Jens Jacobs

LEES OOK.UITSLAG TOUR DE FRANCE RIT 19. Snelle overgangsetappe eindigt in nieuwe ritzege voor Jumbo-Visma, Christophe Laporte verrast peloton

Geen tweede ritzege voor Jasper Philipsen. Onze landgenoot reed misschien wel de snelste sprint van allemaal, maar kon winnaar Christophe Laporte niet meer voorbijsnellen. “Laporte heeft ons allemaal wat verrast”, gaf Philipsen toe. “Het was een beetje mijn eigen schuld door die bocht op anderhalve kilometer slecht te nemen. Het was chaos en ik had niet veel ploegmaten meer over. Ik was duidelijk de sterkste in de sprint, het is dus echt een gemiste kans.

“Dit mocht niet gebeuren. Het is ook wat door de zware omstandigheden vandaag. Ik schat die bocht verkeerd in, waardoor ik het wiel verlies. Ik had mijn ploegmaat nog verwittigd, maar die had dat niet goed gehoord. Dus moest ik de keuze maken om dat gat dicht te rijden en zo misschien mijn kansen in de sprint te hypothekeren, ofwel te blijven zitten. Ik heb gekozen om te wachten omdat ik dacht dat er nog andere lead-outs gingen komen. Maar die kwamen niet. Ik denk dat Laporte daarvan heeft geprofiteerd.”

Zondag krijgt Philipsen nog één kans om een tweede etappe op zijn naam te schrijven. “Ik moet nu de knop omdraaien richting zondag. Ik heb geen andere keuze. Ik had vandaag graag gewonnen en had goede benen. Jammer.”

 ©  BELGA

Zwaar ontgoochelde Jasper Stuyven: “Zoals altijd is het net wéér niet”

Het was een duidelijk ontgoochelde Jasper Stuyven in Cahors die nog de laatste kilometer uitzicht had op eindelijk een eerste Tourritzege. “Het is zoals altijd weer net niet hé”, reageerde de Monegaskische Leuvenaar gepikeerd. “Ze pakken me opnieuw. En dat is het. Basta! Er valt niet meer te vertellen. Ze pakken me weer, dus blijkbaar was het niet de juiste uitval. Blijkbaar waren we niet sterk genoeg, want we werden met ons drieën teruggepakt. Ik sta hier met een rotgevoel. Uiteraard. Ik ga snel door”, zei hij de interviewer van Sporza.

 ©  BELGA

Tiesj Benoot zichtbaar tevreden met zege van ploegmaat Laporte: “Dit gaat me heel mijn leven bijblijven.”

Tiesj Benoot zorgde er mee voor dat gele trui Jonas Vingegaard zonder kleerscheuren de finish haalde. Daarbovenop zag onze landgenoot ook nog eens zijn ploegmaat Christophe Laporte het zegegebaar maken. “Wout gaf halfweg koers aan dat hij zich niet super voelde. Al heeft hij op het einde van de rit wel het tegendeel bewezen, want het ging echt wel hard en het was een lastige finale. Christophe mocht voor de sprint gaan, maar daar heeft hij blijkbaar niet op gewacht. Hij is ook echt een afwerker, hij is zeer explosief. Ik ben blij voor hem. Het is een super goede kerel en reed ook al heel de Tour in dienst van de ploeg. Het is echt ongelofelijk dat hij hier de rit kan winnen.”

“Het is meteen onze vijfde zege al, dat is iets dat me heel mijn leven gaat bijblijven. Daar moeten we ons ook van bewust zijn. We hebben nu drie truien en vijf ritzeges. Er zijn meer ploegen die geen rit hebben gewonnen dan wel eentje. Dat is echt ongelofelijk. Al mag de Tour zondag wel afgelopen zijn. Als ik Wout zo op kop zag rijden, dan weet ik ineens mijn favoriet voor morgen. Hij kan de komende twee ritten winnen. Maar voor mij zit het belangrijkste werk erop. Het was toch vervelend vandaag. We hebben de Tour al beslist, maar je kan nog altijd pech hebben of in een verkeerde waaier terechtkomen. Daardoor hebben we heel de dag veel energie verspeeld door in de wind te rijden. We wouden alle risico’s vermijden en Jonas veilig binnenbrengen.”

Aangeboden door onze partners