Leuke koopjes én verkoopspraatjes op de Markt van de Lege Portemonnees: “Mijn man heeft dat ook eens gehad ...”

Markt van de Lege Portemonnees in Gent. © Het Nieuwsblad

Gent -

Op de Ajuinlei en de Predikherenlei kon je zondag koopjes doen. Wie na tien dagen Gentse Feesten nog euro’s op zak had, kon komen snuisteren tussen juwelen, keuken- en huishoudproducten. Of gewoon komen genieten van de heerlijke verkoopspraatjes van de marktkramers.

Simon Dekaezemaker en Bert Staes

Ewel madammeke, goed dat ge naar de markt komt. Ge moet niet naar de universiteit gaan om iets bij te leren, maar bij mij.” Viviane Van De Putte is al meer dan veertig jaar marktkraamster en stond zondag schoonmaakdoeken te verkopen op de Markt van de Lege Portemonnees, de klassieke markt op de laatste dag van de Gentse Feesten.

“Hoeveel Gentse Feesten ik al gedaan heb? Meer dan dertig ”, zegt Viviane. “Ze kennen me hier.” Haar forse stem is te horen over de halve Ajuinlei. Verderop worden keukenaccessoires, juwelen en zelfs plastic rietjes in bulk verkocht. “Het zijn de laatste: op = op.”

 ©  fvv

 ©  fvv

Op de Ajuinlei krijgt een plantenverkoper veel aandacht. Al gauw is te zien waarom. De man gooit lege portemonnees in het publiek, zet zijn klanten op het verkeerde been met een kwinkslag en deelt zelfs gratis planten uit. Het is de Dag van de Lege Portemonnees ten voeten uit.

Viviane haar verkoopspraatje overtuigt, maar is ook gewoon onderhoudend om te volgen voor wie niet per se op zoek is naar een nieuwe schoonmaakdoek voor zowel vensters, spiegels, glazen als tv-schermen. “Lippenstift op een glas? Geen probleem. Dat vegen we af, maar zolang het niet aan de kraag is. Mijn man heeft dat eens gehad. Drie weken heeft hij op het UZ gelegen. Jamaja just hé.”

Markt van de Lege Portemonnees in Gent. © Het Nieuwsbla

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent