Hevige branden in Griekenland, Spanje en Slovenië

Tenerife. ©  EPA-EFE

Brandweerlieden in heel Europa worstelen om hevige branden onder controle te krijgen. Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt aanhoudende droge hitte tot forse branden, veelal met evacuaties van nabijgelegen regio’s tot gevolg. Ook toeristische gebieden lijden onder de branden.

Bron: BELGA

Een brand die deze week op het Spaanse eiland Tenerife uitbrak en nog steeds woedt, heeft al meer dan 2.150 hectare verwoest. Hulpdiensten op het bij toeristen populaire Canarische eiland hebben 585 inwoners van La Guancha en elders in het noorden van het eiland in veiligheid gebracht. Wandelaars zijn gewaarschuwd om het nabijgelegen natuurgebied Teide te vermijden, aangezien de vlammen het gebied naderen. De verwachting is dat een hogere luchtvochtigheid en zwakkere wind spoedig verlichting zullen brengen.

Tenerife. ©  EPA-EFE

Naast Tenerife, moeten Spaanse brandweerlieden uitrukken in Yunquera de Henares, ten noordoosten van Madrid, en Olmeda del Rey, ten zuidoosten van de hoofdstad. In totaal hebben branden in de eerste zeven maanden van het jaar ongeveer 200.000 hectare, of 2.000 vierkante kilometer, in Spanje verwoest. De meeste bosbranden in Spanje zijn echter grotendeels onder controle.

Griekenland

Tegelijkertijd zijn grote branden in het nationale park Dadia in het noordoosten van Griekenland en op het Egeïsche eiland Lesbos uit de hand gelopen, omdat een schadelijke mix van hittegolven en droogte het moeilijk maakte de vlammen te doven.

Het dorp Dadia werd geëvacueerd en militairen en arbeiders kwamen in actie om zogeheten brandgangen te snijden in het eiken- en dennenbos. Zo’n 320 brandweerlieden zijn er ingezet om de brand te bestrijden.

Dadia. ©  EPA-EFE

Aan de zuidkant van het eiland Lesbos, waar al twee dorpen zijn geëvacueerd, zijn verschillende huizen en auto’s in brand geraakt. Het eiland kampt met harde wind, die de vlammen verder aanwakkert.

Volgens de Griekse autoriteiten zijn momenteel vrijwel alle beschikbare blushelikopters en -vliegtuigen in heel Griekenland in gebruik. De afgelopen 24 uur werden volgens de brandweer 141 branden geregistreerd in het land. Voor sommige plaatsen worden temperaturen van 40 graden voorspeld, met weinig neerslag in de komende dagen.

Slovenië

In de Sloveense regio Karst zijn al hele dorpen geëvacueerd, terwijl zo’n 2.000 brandweerlieden, civiele beschermingswerkers en vrijwilligers bosbranden bestrijden die continu worden aangewakkerd door harde, droge winden. Een complicatie vormen niet-ontplofte bommen uit de Eerste Wereldoorlog, waardoor brandbestrijding in sommige gebieden alleen vanuit de lucht kan gebeuren.

Karst. ©  AFP

In buurland Italië zijn ongeveer 350 mensen in veiligheid gebracht bij Gorizia aan de grens met Slovenië, omdat het vuur door de harde wind naar Italië zou kunnen overslaan. Onder andere het dorp Savogna d’Isonzo werd getroffen.

Tsjechië

Ook in het Tsjechische nationale park Boheems Zwitserland, aan de grens met Duitsland, woedt een brand. Het vuur heeft zich verspreid over een gebied van ongeveer 7 hectare, niet ver van een pittoreske rotsformatie die populair is bij toeristen. De bluswerkzaamheden worden er bemoeilijkt door het moeilijk toegankelijke terrein. Het vermoeden bestaat dat de brand is ontstaan door menselijke nalatigheid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten