“Nu durf ik in korte short naar de Feesten komen”: Speciaal meldpunt behandelde 45 gevallen van grensoverschrijdend gedrag

De minister voor het meldpunt aan de Sint-Jacobskerk ©  fvv

Gent -

Het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag ontfermde zich tijdens de Gentse Feesten in een chaletje tussen het Walter De Buckplein en de Vlasmarkt over 45 verschillende slachtoffers. “Wat ons betreft is dit een blijvertje.”

Geert Neyt

Een minder-valide die slachtoffer was van discriminatie, een vrouw die werd lastig gevallen door een boom van een kerel en daardoor was beginnen hyperventileren, maar ook iemand die ernstig was aangerand: de redenen waarom iemand tijdens de feestnachten aanklopte bij het meldpunt liepen ver uiteen: “Dat is misschien niet veel, maar het belangrijkste is dat zonder ons 45 ontredderde mensen misschien aan hun lot zouden overgelaten zijn”, zegt Kim, die om de andere nacht het meldpunt bemande.

“Het merendeel van de mensen die aanklopte waren vrouwen en de meesten waren vergezeld door een vriendin of een omstander”, zegt coördinator Adriaan Doutrepont. “Soms waren de feiten ernstig genoeg om het Zorgcentrum na Seksueel geweld in te schakelen of de politie. Maar dat gebeurde altijd op een zachte manier. Als er een agent werd bijgeroepen kwam die altijd in burger en vaak bleef die aan de zijkant toekijken hoe wij het zelf oplosten. De samenwerking met de politie verliep voortreffelijk.”

Kim en Emma bemanden om beurt het meldpunt iedere nacht tussen middernacht en 8 uur ’s ochtends ©  dvh

Rustpunt

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) , die zaterdag een kijkje kwam nemen vindt de combinatie van preventie en nazorg een grote troef van dit meldpunt. “Het is ook mooi dat dit initiatief van onderuit bij de horeca en pleinorganisatoren is gegroeid”, zegt de minister. “En al weten we dat er helaas een groot dark number is van ontoelaatbaar gedrag waarover het meldpunt niet wordt ingelicht, toch is het goed dat er pal in de feestenzone een plek is waar je even tot rust kan komen en omdat het iedereen op de feesten bewustmaakt dat grensoverschrijdend gedrag niet okee is.”

Een van de trekkers van het meldpunt is Simon Smagghe van Trefpunt, dat de feesten op het Walter De Buckplein organiseert. “Het irriteerde me mateloos dat een kleine groep mensen met hun ongepast gedrag de sfeer op het plein soms helemaal kon verzieken en we daar zo weinig vat op hadden. Toen iemand die nog bij ons heeft gewerkt, werd lastig gevallen door een kerel die schaamteloos in haar decolleté kwam kijken en zei dat ze er door haar manier van kleden om vroeg, ben ik in 2019 al naar het stadsbestuur gestapt met de vraag iets te doen. Nu zegt die vrouw : “Dankzij jullie durf ik in een korte short komen, want ik weet dat door de aanwezigheid van een meldpunt omstaanders zelf zullen reageren als ik word lastig gevallen.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent