Tot 10 uur kwelen en muilen op Vlasmarkt: duizenden feestvierders sluiten Gentse Feesten af volgens de traditie

 ©  David Van Hecke

Gent -

Duizenden feestgangers bleven maandag tot tien uur letterlijk en figuurlijk plakken op de Vlasmarkt. De geur van het putje op het plein en een gigantische slaaptekort na tien dagen Gentse Feesten kon hen niet deren. “We hebben de Feesten drie jaar moeten missen. Die schade moeten we inhalen.”

Simon Dekaezemaker

“Sterren komen, sterren gaan. Alleen Elvis blijft bestaan. Mia heeft nooit afgezien. Ze vraagt, kun jij nog dromen?” Duizenden feestgangers kweelden (of was het kwijlen?) om 10 uur ‘Mia’ van Gorki mee op de Vlasmarkt. De muziek ging daarna uit en er volgde een groot applaus. De 179ste Gentse Feesten waren gedaan.

“Nie neute, nie pleuje”, was tot dan het motto van de duizenden diehard feestvierders. Raymond van het Groenewoud was rond 8 uur klaar met zijn marathonconcert op het Walter De Buckplein. De tapkranen draaiden daarop overuren op de Vlasmarkt. Zelfs wat regen kon niemand iets schelen.

Irish coffee

“Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet” of “Ik wil je. Blijf bij me. Hou van me. Ga nooit meer weg”. De ene na andere hit werd luidkeels meegebruld. Sommigen konden met moeite op hun benen blijven staan. De wallen onder hun ogen waren veelzeggend, maar toch dronken ze voort.

Ene Tom wurmde zich met vier pinten door de massa. “Ik ben volledig stuk, maar ik blijf gewoon gaan. Drie jaar hebben we de Feesten moeten missen. Die schade moeten we inhalen”, waarop hij één van zijn pinten in één keer naar binnen giet. “De sfeer vanavond heb ik nog nooit beleefd”, zegt Pieter. “Mijn laatste drankje? Een Irish coffee.”

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

Terwijl de massa volop verder feest en er heel wat wordt gemuild, passeert Anja al fietsend op weg naar haar werk. Ze lacht wanneer ze de taferelen bezig ziet. “Ik heb zelf nog hier gestaan”, zegt ze met een veelzeggend monkellachje. “Laat die jonge gasten zich maar eens goed amuseren.”

’t Vliegerke

Maar rond tien uur ging de muziek onverbiddelijk uit. “Wat moet ik nu doen”, schreeuwde een jonge vrouw. De feestgangers bleven verdwaasd achter. “We want more”, maar de boxen bleven stil. Een groepje jongeren zong dan zelf maar uit volle borst ’t Vliegerke en enkele liedjes van de Buffalo’s.

De medewerkers van Ivago waren ondertussen in sneltempo het plein aan het proper maken. De politie liet de aftocht in goede banen verlopen. De laatste feestgangers - waaronder Conner Rousseau -vertrokken dan maar naar Sint-Jacobs. Daar werd nog uren gedronken en nagepraat.

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent