Na zijn ziekte bij de start van het seizoen, de zware crash in Luik én een gemiste Tour heeft Alaphilippe nu corona: “Het wordt een beetje veel voor Julian”

© BELGA

De comeback van Julian Alaphilippe (30) ligt even stil: hij testte positief op covid en ligt uit de Tour de Wallonie. Een nieuwe tegenslag na zijn zware valpartij in Luik en de gemiste Tour de France. “Ja, het begint een beetje veel te worden”, zegt manager Patrick Lefevere.

Jan-Pieter de Vlieger

In startplaats Visé, vanop de terrassen van Brasserie Le D’Artagnan, stelden de fans het met verbazing vast: geen Julian Alaphilippe op de ploegpresentatie van Quick-Step Alpha Vinyl in de Tour de Wallonie. De wereldkampioen die zaterdag nog de eerste etappe won, testte net voor de start positief op de ploegbus. “Zijn test kleurde lichtrood”, aldus ploegleider Wilfried Peeters. “Hij voelt zich niet echt ziek, maar had zondagavond een lichte loopneus. Toen testte hij nog negatief.”

Het forfait is voor Alaphilippe uiteraard een streep door de rekening. De Tour de Wallonie was zijn eerste rittenkoers na zijn zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik, waarbij hij twee ribben en een schouderblad brak. “Het begint inderdaad wat veel te worden”, geeft Patrick Lefevere aan. “Bij het begin van het seizoen is hij eerst ziek geworden, daarna was er die val in Luik en nu dit.”

 ©  BELGA

Alaphilipe zelf blijft strijdbaar: “Ik hoop dat het over een paar dagen beter gaat”, geeft hij aan op Twitter. “Maar de conditie is goed voor het einde van het seizoen. Ik hoop dat ik jullie snel terugzie.”

Wanneer Alaphilippe in competitie terugkeert, is niet duidelijk. Quick-Step laat renners opnieuw koersen wanneer ze symptoomvrij zijn en een hogere ct-waarde hebben dan dertig, maar komend weekend komt de Clasica San Sebastian sowieso te vroeg. De andere koersen die op zijn programma staan, komen normaal gezien niet in het gedrang. In De Tour of Leuven (7 augustus) en de Tour de L’Ain (9 tot 11 augustus) wil hij zich voorbereiden op de Vuelta. Wilfried Peeters relativeert daarom de impact van de besmetting en de gemiste koersdagen in Wallonië. “Ik bekijk het positief. Als Julian nu positief test, kan hij niet positief zijn in de Ronde van Spanje.”

In de Tour de Wallonie rijdt Quick-Step nu wel onthoofd rond. Naast Alaphilippe verloor de ploeg gisteren ook Iljo Keisse, die nochtans een goeie stage achter de rug had. Zaterdag viel ook al Dries Devenyns weg na een val. Op een heuvelachtig parcours moet de ploeg verder zonder specifieke klimmers in de ploeg.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten