Bekermatch stilgelegd omdat speler klappen uitdeelt aan tegenstander, scheidsrechter én toeschouwers

Rob Deblock, trainer van RC De Panne: “Lenny Dolfen voelde zich geviseerd, wat wel vaker het geval is.” © VDB

Het is zondagmiddag in de bekermatch tussen Koekelare B en De Panne behoorlijk uit de hand gelopen. De bezoekende speler Lenny Dolfen verloor zijn zelfbeheersing en deelde rake klappen uit aan tegenstanders en Koekelaarse fans. Hij sloeg zelfs de ref, die een verslag opmaakte.

Koen Verdruye

De wedstrijd in Koekelare was niet eens een halfuur bezig toen de poppen aan het dansen gingen. Er werd in het spel getrokken en geduwd, en de bezoekende speler Lenny Dolfen deelde een elleboogstoot uit aan thuisspeler Van Middel.

“Volgens mij niet bewust, maar Dolfen kreeg wel terecht geel”, aldus de aanwezige Chris Metsu, sportief manager van Koekelare. “Er werd niettemin zwaar geprotesteerd. Onze afgevaardigde heeft toen inderdaad gezegd dat de bezoekers blij mochten zijn dat het geel en geen rood was. Tussen het publiek begon het echter uit de hand te lopen op een plaats waar ook de vriendin van Dolfen stond. De speler rende er als een dolleman naartoe en sloeg twee mensen neer, die zelfs niet eens meer konden reageren. Onze kapitein Accou wilde hem bedaren en wegtrekken, maar kreeg ook klappen. Toen de scheidsrechter (Iwein Neyrinck, red) hem een tweede geel gaf, sloeg Dolfen de ref ook in het gezicht. Het was een goede zaak dat de match werd stilgelegd. De rust keerde snel terug en er is zelfs geen politie bij geweest. Het is natuurlijk wel logisch dat de ref een verslag opmaakte.”

Alain Cuvelier, voorzitter van De Panne en politieman op rust, was niet aanwezig op de match. “Ik heb wel dat verslag van de scheidsrechter gezien, maar dat leek me nogal warrig en onduidelijk. Ik wacht nu even af tot de dinsdagtraining en een gesprek met de trainer wat er moet gebeuren.”

De Panne-trainer Rob Deblock reageerde sereen en objectief. “Lenny Dolfen voelde zich geviseerd, wat wel vaker het geval is. Hij is 1m95 groot en de defensieve middenvelder. Hij valt op en wordt vaak gezocht. Ik heb hem geleerd dat hij dan rustig moet blijven en dat is altijd prima gelukt. We werken nu al drie jaar samen en nooit waren er problemen. Als die toch dreigden te ontstaan, kreeg hij de reflex om naar de bank te komen en te vragen om gewisseld te worden. Natuurlijk is er in Koekelare iets gezegd en geroepen, maar Lenny was niet de enige die uit zijn rol viel. Zo had de afgevaardigde van Koekelare sommige dingen beter niet gezegd. Na het incident en het stilleggen van de match heb ik Lenny gevraagd om te gaan douchen en weg te gaan met zijn vriendin. Toch bleven er mensen van Koekelare hem aanstaren en verwijten roepen. Lenny is toen rustig gebleven en vertrokken.”

Los van de sanctie die hem te wachten staat, kondigde Dolfen al aan te zullen stoppen met voetballen. Hij gooide zijn schoenen zelfs in de vuilnisbak. “Dat is natuurlijk een eerste reactie”, aldus Deblock. “Ik heb hem gezegd dat hij maar even vakantie moet nemen en we daarna verder zullen praten om te zien hoe het verder moet. Hij is en blijft een waardevolle speler voor ons.”

Licht ontvlambaar

De meningen van ex-trainers over Lenny Dolfen zijn verdeeld. “Hij is licht ontvlambaar, maar ik had nooit problemen omdat ik wist hoe ik moest omgaan met hem”, aldus Rik De Pessemier, die in Keiem met Dolfen werkte. “Je moet hem in bescherming nemen en dan is het echt wel een brave jongen. Ik vind het erg wat er nu gebeurde en hoop dat de sanctie zal meevallen voor hem.”

Aangeboden door onze partners