Zes doden bij bestorming hoofdkwartier van VN-missie in oosten van Congo

 ©  AP

Zes mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo, toen demonstranten het hoofdkwartier van de VN-missie in het oosten van Congo bestormden.

Bron: BELGA

Demonstranten drongen maandag met geweld de VN-gebouwen in de stad Goma binnen en vernielden of stalen meubilair, zo hebben ooggetuigen gemeld aan het Duitse persagentschap dpa. De ordediensten hebben gereageerd met traangas en geweerschoten. Zes mensen kwamen daarbij om.

Volgens de politie van de provincie Noord-Kivu waren de aanvallers criminelen, die van de demonstraties tegen de aanwezigheid van VN-blauwhelmen in Congo misbruik gemaakt hebben. De Congolese regering en de VN-missie Monusco hebben de aanval op het VN-hoofdkwartier in Goma veroordeeld.

Maatschappelijke organisaties en de partij van president Felix Tshisekedi hadden tot de demonstraties in Goma opgeroepen, nadat de voorzitter van de Senaat midden juli de VN-missie Monusco gevraagd had Congo te verlaten.

Grootste vredesmissie

De VN-missie is al meer dan 20 jaar in het noordoosten van Congo gestationeerd. Het gaat om de grootste vredesmissie ter wereld. In het Centraal-Afrikaanse land zouden volgens de Verenigde Staten zowat 130 verschillende gewapende groepen actief zijn, waarbij het vele van hen te doen is om de controle over de waardevolle grondstoffen in het land, zoals koper, kobalt, goud en diamanten. Congo telt ongeveer 90 miljoen inwoners.

 ©  AP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten