Nieuwe grondwet Tunesië aangenomen, volgens exitpoll, ondanks lage opkomst

President Kais Saied krijgt met de nieuwe grondwet meer macht. ©  AP

Kiezers in Tunesië hebben maandag in een referendum voor de nieuwe grondwet van president Kais Saied gestemd, maar de opkomst lag met zowat 25 procent van de kiesgerechtigden laag.

Bron: BELGA

Volgens een exitpoll van Sigma Conseil heeft 92 à 93 procent van de kiezers voor het aannemen van de grondwet gestemd. Omdat er geen drempelwaarde voor de opkomst is vastgelegd, wordt de grondwet aangenomen.

Met de nieuwe grondwet krijgt de president meer macht over de overheid en de rechterlijke macht en worden tegelijkertijd controles op de presidentiële macht verwijderd. Ook krijgt het parlement door de nieuwe grondwet een zwakkere positie. Critici zeggen dat met de nieuwe grondwet de democratische revolutie van 2011 teniet wordt gedaan.

“Staatsgreep”

Saied stuurde vorige zomer de premier weg, installeerde een nieuwe minister-president en zette het parlement buitenspel. Hij regeert per decreet. Critici beschouwen zijn acties als een staatsgreep.

De eerste officiële resultaten worden dinsdagnamiddag verwacht. De definitieve opkomstcijfers en uitslag worden later bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten