Myanmar executeert voor het eerst in decennia vier activisten

Onder anderen Kyaw Min Yu (links) en Phyo Zeya Thaw (rechts) werden geëxecuteerd. ©  AFP

De militaire leiders van Myanmar hebben voor het eerst in decennia vier activisten laten executeren. Dat melden staatsmedia. Het zou gaan om twee prodemocratieactivisten en twee burgers. Een ervan is een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Bron: BELGA

De militaire junta greep vorig jaar de macht in Myanmar en veroordeelde sindsdien tientallen activisten ter dood, terwijl het land had al decennialang geen doodstraf meer heeft uitgevoerd. Vorige maand kondigde de junta aan van plan te zijn dat weer te doen, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. Zo noemde VN-chef António Guterres het besluit een ‘flagrante schending van het recht op leven, vrijheid en veiligheid’.

Phyo Zeya Thaw, een hiphopartiest die in 2015 als lid van Aung San Suu Kyi’s NLD-partij in het parlement werd gekozen, werd door de junta beschuldigd van aanvallen op leden van het regime. Zo zou hij in augustus met een vuurwapen een trein in Yangon hebben aangevallen, waarbij vijf politieagenten gedood werden. Hij werd in november veroordeeld onder de nieuwe antiterrorismewetten van het land. De prominente democratieactivist Kyaw Min Yu kreeg hetzelfde vonnis.

Een betoging tegen de militaire junta in Yangon in februari 2021. ©  Reuters

De twee andere activisten die zijn geëxecuteerd waren veroordeeld omdat ze een vrouw zouden hebben vermoord van wie ze dachten dat ze een informant van de junta was.

‘Daad van de grootste wreedheid’

De executies van vier activisten, bevolen door de militaire leiders van Myanmar, zijn ‘een daad van de grootste wreedheid’. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maandag. Onder de activisten bevond zich een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Suu Kyi.

’De lidstaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere regeringen moeten de junta tonen dat ze ter verantwoording zal worden geroepen voor haar daden’, verklaarde Elaine Pearson, de ngo’s directeur voor Azië.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten